Južnoazijsko kameno doba – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
 
Red 3:
 
== Paleolitik ==
=== Homo erectus ===
[[Homo erectus]] je živio u Južnoj Aziji za vrijeme [[pleistocen|pleistocenske epohe]]. Dvostrane sjekire i tradicije noževa su vjerojatno nastale u srednjem [[pleistocen]]u (Kennedy 2000: 136). Početak korištenja [[acheulijan]]skih i alata za koamdanje tipičnih za donji paleolitik se obično datira u sredinu pleistocena (Kennedy 2000: 160).
 
=== Homo sapiens ===
Pećinska nalazišta u Šri Lanki su pokazala najranije tragove modernog homo sapiensa u Južnoj Aziji. Oni datiraju oko 34 [[kya]]. (Kennedy 2000: 180). [[mtDNA]] analiza datira dolaza Homo sapiensa u Južnu Aziju između 70 i 60 kya (v. [[migracija|ljudska migracija]]).
 
Red 15:
[[Škriljevac]], [[jaspis]] i [[kvarcit]] su ljudi često koristili u ovom periodu. Oruđa gornjeg paleolitika su također pronađena u Bhimbetki.
 
== Mezolit ==
[[Mezolit]] se u Južnoj Aziji čini mnogo raznovrsnijim i inovativnijim nego u drugim dijelovima svijeta (npr. [[Evropa|Evropi]]).
 
Nalazište [[Bhimbetka]] je također pokazalo mnoge primjer [[pećinske slike|pećinskih slika]] koje datiraju iz mezolitskog perioda.
 
== Neolitik ==
V. [[Mehrgarh]]
 
Red 26:
 
== Izvor ==
* [[Kenneth A.R. Kennedy]]. 2000, [[God-Apes and Fossil Men|God-Apes and Fossil Men: Palaeoanthropology of South Asia]] Ann Arbor: University of Michigan Press.
 
{{Hist-stub}}