Razlike između izmjena na stranici "Johannes Vermeer"

Obrisana 4 bajta ,  prije 6 godina
m/м
robot kozmetičke promjene
m/м (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
m/м (robot kozmetičke promjene)
 
[[Datoteka:Jan Vermeer van Delft 006.jpg|mini|250px|desno|''Djevojka s čašom vina'', ulje na platnu, 1660.]]
Tijekom nizozemske tzv. “Zlatnog vijeka” slikarstvo nije bilo smatrano umjetnošću već tek pukim obrtom. Skoro cijeli život je proveo u gradu [[Delft]]u gdje je bio član slikarskog ceha Sv. Luke. Vermeer je bio umjereno uspješan provincijalni slikar u svoje vrijeme i izgleda da se nikada nije obogatio za života; vjerojatno zato što je slikao relativno malo djela ostavivši svoju ženu i djecu u dugovima nakon svoje smrti.
Zbog ekonomskih teškoća nastalih Francusko-Nizozemskim ratom 1672. g., seli se u Mechelen gdje je u dobi od tek 43 godine umro. Njegova obitelj je bila primorana prodati mnoge njegove ponajbolje slike koje je namijenio najvoljenijima.
 
Doslovno zaboravljen skoro dvije stotine godina, 1866. kritičar umjetnosti [[Thoré Bürger]] objavljuje esej pripisavši mu 66 slika (tek 35 je danas sa sigurnošću potvrđeno kao njegove). Od tada, Vermeerova slava raste i priznat je kao jedan od najvećih nizozemskih slikara “Zlatnog vijeka”.
Djelomice to priznanje slijedi iz njegovog majstorskog služenja svjetlom u svojim slikama ostvarujući izvanrednu prostornost.
 
 
[[Datoteka:Jan Vermeer van Delft 021.jpg|mini|250px|''Mljekarica'', ulje na platnu, [[1658.]]-[[1660|1660.]]]]
Vermeer je slikao prozirnim bojama nanoseći boju na platno u mnogim slojevima, tehnika koja se naziva ''pointillé''. Neki čak pretpostavljaju da je u svom minucioznom prepisivanju stvarnosti koristio i [[camera obscura|cameru obscuru]]. Neki svjetlosni i perspektivni efekti su se mogli dobiti samo uporabom određenih leća.
 
Nijedan umjetnik 17. st. nije, poput njega, tako lakomo i slobodno koristio najskuplji pigment tog vremena - [[lapis lazuli]], prirodni ultramarin. Koristio ju je i u predmetima koji nisu nužno morali biti plavi, kao ženske suknje ili traka na glavi ''Djevojke s bisernom naušnicom'', pa čak i podslikavanje sjena kao na njegovoj ''Glazbenoj lekciji'' i ''Čaša vina''. Preko sjena tamnog ultramarina znao je slagati slojeve toplih boja crvene i okera koje su se reflektirale na zidovima stvarajući dojam da su ugrijani toplim svjetlom. To je vjerojatno inspirirano Leonardovim zapažanjima da je površina svakog predmeta obojena bojom predmeta koji se reflektira na njoj.<ref name="wadum95">B. Broos, A. Blankert, J. Wadum, A.K. Wheelock Jr. (1995) ''Johannes Vermeer'', Waanders Publishers, Zwolle</ref> Što bi značilo da predmet nije nikada obojen samo jednom, njegovom izvornom bojom.
 
[[Datoteka:Jan Vermeer van Delft 023.jpg|250px|desno|mini|''Oficir i nasmijana djevojka'', 1657.-59.]]
Vermeer je uglavnom slikao scene domaćinskih interijera, to su [[žanr-scena|genre djela]] i portreti s iznimkom dvije veličanstvene panorame Delfta.
 
Likovi njegovih slika pružaju presjek društvenih odnosa u nizozemskoj tog doba. Od obične mljekarice, do luksuznih i taštih zvaničnika i trgovaca u svojim ugodnim kućama. Suptilne vjerske i znanstvene konotacije se mogu pronaći u mnogim njegovim djelima.
 
Na njega su, direktno ili posredno, utjecala djela umjetnika kao što su: nizozemci [[Carel Fabritius]], [[Leonaert Bramer]], [[Dirck van Baburen]] i talijan [[Caravaggio]].
Datoteka:Jan Vermeer van Delft 002.jpg|''Dobavljačica'', ulje na platnu, 1656.
Datoteka:Vermeer_young_women_sleeping.jpg|''Zaspala djevojka'', ulje na platnu, 1656.-1657.
Datoteka:Jan Vermeer van Delft 018.jpg|''Čaša vina'', ulje na platnu, 1658.-1661.
Datoteka:Vermeer Girl Interrupted at Her Music.jpg|''Prekinuta svirka'' (1660-1661)
Datoteka:Jan Vermeer van Delft 014.jpg|''Glazbena lekcija'' (1662)
* Istoimena knjiga i film ''[[Djevojka s bisernom naušnicom]]'' nazvani su po slici; oni predstavljaju maštovit prikaz Vermeerovog slikarstva i odnosa prema modelu.
* Knjiga ''Djevojka u hijacintno plavom'' je o izmišljenoj Vermeerovoj slici, [[2003|2003.]] je po njoj snimljen film ''[[Kist sa sudbinom]]''. Film, koji je premijerno prikazan 2. siječnja 2003. na CBS-u prati imaginarnu Vermeerovu sliku koja putuje kroz ruke raznih ljudi.
* [[Liker]] [[Vermeer Dutch Chocolate Cream Liqueur]] je inspiriran i nazvan po Vermeeru i na bocama je ugraviran njegov potpis i logo u kojem se sadrži [[Djevojka s bisernom naušnicom]].
* [[Salvador Dalí]], naslikao ga je u ''[[Duh Vermeera iz Delfta koji se može iskoristiti kao stol]]'', 1934.
* Dječja priča iz 2003., ''Tragajući za Vermeerom'' od [[Blue Balliett]] opisuje krađu slike ''Djevojka koja piše'' i ima autentičnost Vermeerovih slika za glavnu temu. Također i u nastavku ''Wright 3''.
* Nizozemski skladatelj [[Louis Andriessen]] je zasnovao svoju operu 'Pišući Vermeeru'' (1997-98, libretto - Peter Greenaway), na domaćinskom životu Vermeera.
* Knjiga i film ''[[Girl, Interrupted|Djevojka, prekinuto]]'' uzeli su naslov iz Vermeerove slike ''Djevojka prekinuta u sviranju''.
Opće reference:
<div class="references-small" style="-moz-column-count:2; column-count:2;">
* '''Sheldon, Libby and Nicola Costaros''' (2005), ''Johannes Vermeer’s ‘Young woman seated at a virginal’'', THE BURLINGTON MAGAZINE, February 2006, Number 1235, Volume CXLVIII.
* '''Schneider, Nobert''' (1993), ''Vermeer'', Benedikt Taschen Verlag GmbH, [[Köln]].
* '''Wadum, J.''', “Contours of Vermeer”, in ''Vermeer Studies. Studies in the History of Art'', 55. Center for Advanced Study in the Visual Arts, Symposium Papers XXXIII, eds. I. Gaskel and M. Jonker. Washington/New Haven (1998), pp.&nbsp;201–223.
* Vermeer, Johannes. (2007). In Encyclopædia Britannica. Retrieved July 13, 2007, from Encyclopædia Britannica Online: [http://www.britannica.com/eb/article-9075111].
</div>