Jegulje – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m link
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 14:
}}
 
'''Jegulje''' ('''Anguilliformes''') su [[red (biologija)|red]] [[riba]], koji se sastoji od 4 pod-redova, 19 porodica, 110 rodova i 400 vrsti. Većina jegulja su grabežljivci.
 
Plosnata i prozirna [[larva]] jegulje se naziva [[leptocephalus]].
Red 26:
Jegulja voli mirniju vodu i mekano dno. Po danu se drži mulja, a noću traži hranu. Hrani se crvima, raznim račićima, ribljim mrijestom i sličnim vodenim životinjicama. Proždrljiva je i grabežljiva, a rađa se u moru i umire u moru. Jegulje ulaze u rijeke gdje se zadržavaju 4 do 5 godina dok potpuno ne odrastu i započnu se spremati za rasplod. Onda polagano putuju prema moru. Zanimljivo je spomenuti da ženka jegulja nosi preko milijun komada ikre, više negoli ijedna slatkovodna riba. Jegulja putuje dalje morem do Atlantskog oceana, zapravo do [[Sargaško more|Sargaškog mora]] (između 22 ° - 23° sjeverne širine i 40° - 65° istočne dužine). Na tom putu prestaje uzimati hranu. Jegulja se spušta na dubinu od 100 do 300 metara, gdje se mrijesti od veljače do travnja. Nakon mriješćenja jegulje ugibaju. Oplođena jaja dižu se prema površini pa se u dubini od oko 100 do 300 m izlegu ličinke u obliku plosnatih listića koji dalje idu prema površini i rastu. Morske struje ih nose prema Europi. Nakon 3 godine putovanja stižu do riječnih obala i do tada narastu do, otprilike jeguljica od 6 –8 cm. Jegulja se lovi na glistu, komadić ribe ili žabe. Dobro guta udicu zajedno s mamcem. Jegulja se najbolje lovi između svibnja i kolovoza, podveče i noću, a mamac mora ležati na dnu.
 
Meso je jegulje vrlo ukusno, ali masno i teško. Krv joj je otrovna, ali se kuhanjem ili pečenjem taj otrov rastvara - na temperaturi od 58 °C.
 
== Vrste ==
Rod Anguilla osim već spomenute dvije vrste::
* [[Anguilla australis]]
* [[Anguilla bengalensis]] s dvije podvrste:
** [[Anguilla bangalensis bangalensis]]
Red 49:
 
== Izvori ==
 
[[Kategorija:Anguilliformes| ]]