Italo Svevo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
'''Italo Svevo''' ([[Trst]], [[19. 12.]] [[1861]]. - [[Motta di Livenza]], [[13. 9.]] [[1928]].) je bio [[italija]]nski književnik (Pravo ime mu je bilo '''Ettore (Hector Aron) Schmitz''').
 
Priznat tek poslije smrti kao jedan od najvažnijih modernih italijanskih pisaca. Počeo je skromno i gotovo privatno.Neuspeh njegovih romana naterao ga je da se više posveti trgovini i poslovima. Putujući u Englesku, 1907.upoznao je mladog Đžejmsa Đžojsa i pozvao ga u Trst kao svog italijanskog instruktora. Ovaj je bio oduševljen onim što mu je Svevo pokazao: obojica su bila na istom tragu. To je Sveva ohrabrilo da se opet lati pera, te da godinu dana posle Uliksa svetlo dana ugleda Zenova svest. U svoja je tri romana dao potresnu sliku dekadencije građanskog čoveka u kozmopolitskom ambijentu rodnoga Trsta. Istančan je tumač dubokih slojeva svesti, [[Sigmund Freud|freudovski]] interpretator prividno beznačajnih reakcija. Pisao je i pripovesti i [[komedija|komedije]].
 
== Zenova svest ==
 
Protagonista njegovog najpoznatijeg romana Zeno, gobrostojeći ali nemarni tršćanski trgovac, tipičn pripadnik konvancionalne klase, odlučuje da za svog psihijatra napiše svoju žovotnu istoriju. S blistavom ironijom i distancom Zeno posmatra svoj život, svoje poslove, ženu, ljubacnicu, dolazeći do zaključka da je jedna stvar ono što on u svom svakodnevnom životu govori i čini, a nešto posve drugo ono što on u suštini misli, oseća i želi. Taj rascep, tako karakterističan za čoveka našeg doba Italo Svevo je majstorski fiskirao u svom klasičnom delu.
 
'''Izbor iz djela'''
Red 18:
 
{{Lifetime|1861|1928|Svevo, Italo}}
 
[[Kategorija:Italijanski pisci]]
[[Kategorija:Pseudonimi]]