Razlike između izmjena na stranici "Istopolni brak u Danskoj"

Dodano 17 bajtova ,  prije 6 godina
m/м
robot kozmetičke promjene
m/м (Bot: migracija 8 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q17449 na Wikidati)
m/м (robot kozmetičke promjene)
[[Registrovano partnerstvo]] u Danskoj (danski: '''''registreret partnerskab''''') je zakonski omogućeno [[7. jun]]a, [[1989]]. godine, čime je [[Danska]] postala prava država u svetu koja je omogućila istopolnim parovima da sklapaju zakonske zajednice. Zakon je stupio na snagu 1. oktobra iste godine, kada je registrovan i prvi par [[Axel i Eigil Axgil]], gej aktivisti koji su u velikoj meri bili zaslužni za donošenje ovog zakona. Zakon je 1996. godine počeo da se primenjuje i na [[Grenland]]u, a 1999. su uneti novi amandmani.
Zakonom o registrovanim partnerstvu garantuju se sva prava koja su garantovana zakonom o braku, osim u sledećih:
* istopolni parovi nemaju zajedničko starateljstvo nad decom po automatizmu, ali imaju prava da usvoje decu svojih partnera, odnosno partnerki
* zakoni koji eksplicitno pominju pol venčanih parova se ne primenjuju na parove u registrovanom partnerstvu
* odrednice iz međunarodnih dokumenata se ne primenjuju na parove u registrovanom partnerstvu, osim ukoliko se obe potpisane strane ne slože drugačije.
[[Razvod]] prolazi kroz istu proceduru kao za razvod braka.
Marta 2009. godine, u parlamentu je predstavljen zakon koji će omogućiti zajedničko [[usvajanje dece od strane istopolnih parova]]<ref>[http://www.cphpost.dk/news/politics/90-politics/45091-parliamentary-majority-for-same-sex-adoption.html Parliamentary majority for same-sex adoption]</ref>.
 
== Odnos crkve ==
Registracija parova je građanska ceremonija. [[Danska nacionalna crkva]], koja je generalno konzervativnija od ostatka danskog društva, tek treba da donese konačnu odluku o tome kako će se postaviti prema ovom pitanju. Od 1997. godine crkva je prihvatila [[blagosiljanje istopolnih parova]], ispoljavajući stav da crkva blagoslovi ljude, a ne institucije. Ipak, crkva ostavlja pojedinim sveštenicima da odluče da li će obaviti ceremoniju blagosiljanja parova, koja se razlikuje od ceremonije venčavanja.
 
== Istopolni brak ==
 
Iako je Danska bila prva država koja je u zakon unela registrovana partnerstva, [[istopolni brak]]ovi se još uvek nisu ozbiljno razmatrali u Danskoj, kao što je to slučaj u ostalim nordijskim zemljama, od kojih dve već priznaju istopolne brakove. Partija [[Det Radikale Venstre|socijal-liberala]], kao i druge levo orijentisane partije u Danskoj podržavaju, podržava istopolne brakove.
Zakon kojim su legalizovani istopolni brakovi usvojen je u parlamentu 7. juna 2012. Zakon je podržalo 85 poslanika, dok ih je 24 glasalo protiv.<ref>[http://cphpost.dk/news/national/updated-gay-marriage-legalised Gay marriage legalised]</ref>
 
== Vidi dalje ==
 
* [[Axel i Eigil Axgil]]
* [[Položaj LGBT osoba u Danskoj]]
* [[Položaj LGBT osoba na Grenlandu]]
 
== Spoljne veze ==
* [http://users.cybercity.dk/~dko12530/s2.htm The Registered Partnership Act]
* [http://www.familiestyrelsen.dk/other-languages/english/5/ The Formation and Dissolution of Marriage Act] (common marriage act)
* [http://www.religioustolerance.org/hom_dane.htm The Evangelical Lutheran Church In Denmark & Homosexuality]
 
== Reference ==
{{reflist}}
{{Commonscat|LGBT in Denmark}}