Isin: Razlika između izmjena

Obrisana 2 bajta ,  prije 8 godina
m
robot kozmetičke promjene
m (Bot: Migrating 26 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q501259 (translate me))
m (robot kozmetičke promjene)
 
 
== Historija ==
Pred kraj 3. vijeka pne. Treća dinastija Ura je tako solabila, da se njen posljednji vladar [[Ibbi-Sin]] nije mogao suprostaviti osvajačima iza [[Elam]]a. Jedan od njegovih službenika po imenu [[Ishbi-Erra]], se iz prijestolnice [[Ur]]a preselio u Isin. Nakon Ibbi-Sinovog poraza, Ishbi-Erra se proglasio kraljem i nastojao predstaviti kao legitimni nastavljač dinastije.
 
Ishbi-Erra, međutim, nije uspio uspostaviti njen autoritet, jer su vakuum vlasti iskoristili i drugi gradovi - kao [[Eshnunna]] i [[Ashur]] - te postali moćna središta. Ishbi-Erra je, međutim, uspio poraziti [[Elamiti|Elamite]] i temeljem toga preuzeti vlast nad gradovima kao što su Ur, [[Uruk]] i kulturno središte [[Nippur]].
 
Isin je sljedećih 100 godina prosperirao kao političko, ekonomsko i kulturno središte, pa tako arheolozi danas pronalaze tragove hramove, ali i brojne kraljevske ukaze i zakonske tekstove, Vladari Isina su, po svemu sudeći, koristili trgovačke rute s Perzijskim zaljevom, kao i centraliziranu strukturu ranije sumerske države.
 
Isin je, međutim, naglo oslabio, a mnogi historičari, na temelju dokumenata iz tog perioda, vjeruju da je došlo do kolapsa irigacijskog sistema. Političku nestabilnost je iskoristio [[Gungunum]], guverner [[Lagash|Lagaša]] koji se otcijepio, osvojio Ur i tako ekonomski obogaljio Isin.Gungunumovi nasljednicui [[Abisare]] i [[Sumu-el]] (cca. 1905 i 1894) su odsjekli Isin od kanala i preusmjerili ih u svoju prijestolnicu Larsa. U to doba je izgublje i [[Nippur]], te se Isin više nije oporavio. Godine 1860. pne. je legitimnu dinastiju zbacio stranac po imenu [[Enlil-bani]].
 
Isin je uspio održati svoju nezavisnost sljedećih četrdeset godina, prije nego što ga je pokorio vladar Larse po imenu [[Rim-Sin]].
 
=== Kraljevi Isina ===
Prva dinastija Isina ([[kratka kronologija]])
{| class="wikitable"
20.730.146

izmjena