Inteligencija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m uklonjena kategorija Psihologija; dodana kategorija Inteligencija pomoću gadgeta HotCat
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
'''Inteligencija''' je mentalna karakteristika koja se sastoji od sposobnosti za učenje iz iskustva, prilagodbe na nove situacije, razumijevanja i korištenja apstraktnih pojmova i korištenja prethodnih znanja za snalaženje u novoj okolini u kojima ne pomaže stereotipno [[nagon]]sko ponašanje. Još se definira kao sposobnost brzog i učinkovitog snalaženja u novim i nepoznatim situacijama, a postoji i apstraktna definicija da je "inteligencija ono što se mjeri testovima inteligencije".
 
Iako se definicije inteligencije razlikuju, teoretičari se slažu da je inteligencija potencijal, a ne potpuno razvijena sposobnost. Smatra se da je inteligencija kombinacija urođenih karakteristika [[živčani sustav|živčanog sustava]] i razvojne inteligencije, oblikovane iskustvom i učenjem.
Red 38:
Iz podataka se mogu izvući dvije pravilnosti:
* što manje vremena protekne između testiranja , to su rezultati na testovima inteligencije povezaniji,
* što su djeca starija, to rezultati unutar istog vremenskog intervala pokazuju veću povezanost
Postoji izrazita pojava snažnog pogoršanja uspjeha na testovima inteligencije i nekom mjerama ponašanja otprilike 5 godina prije smrti - „završni pad“. Fluidna inteligencija (GF) pada već poslije 25. godine i to ne samo u testovima brzine nego i snage. Mjere kristalizirane inteligencije (GC) pokazuju u funkciji dobi otprilike isti tempo porasta kao što je to pad GF.
 
Red 52:
Inteligencija i učenje koreliraju to više što je :
* složenije ono što treba naučiti, a čak je nađena blaga negativna korelacija između mehaničkog učenja jednostavnih zadataka i IQ-a visokointeligentnih osoba
* veća smislenost materijala, tj. kad postoji mogućnost transfera učenja
* vrijeme učenja ograničenije
* učenje više u vezi s [[maturacija|maturacijom]]
Red 71:
Osiromašena okolina proizvodi nepopravljive štete na razvoj intelektualnog funkcioniranja. Razmnožavanje između bliskog srodstva dovodi do pada kvocijenta inteligencije (25% takve djece je teško mentalno retardirano). Uzroci mentalne retardacije su uglavnom na recesivnim genima, a u bliskom srodstvu je vjerojatnije da će se „naći“. Do 65 % populacijske varijance rezultata na testovima inteligencije (na Zapadu) se može pripisati genetskim faktorima dok do 40 % varijance pripisuje se okolinskom utjecaju. U ranom djetinjstvu zanačajniji su utjecaji djeljene okoline.
 
== Spol i inteligencija ==
Na odnos spola i kognitivnog funkcioniranja djeluju dob (razlika u [[maturacija|maturaciji]]) i socio-[[ekonomija|ekonomski]] status.
 
Red 82:
 
U usporedbi uspješnih žena s uspješnim muškarcima u akademskim zvanjima:
* žene s [[doktorat|doktoratima]]ima su inteligentnije od muškaraca s doktoratima (ženama potreban veći inteligentni kapacitet za afirmaciju u akademskim zvanjima)
* žene koje su radikalnije i koje napuštaju konzervativnu ulogu žene lakše uspjevaju
* snaga ega i volje je jača u muškaraca
Red 91:
 
== Citati ==
* ''“Sposobnost snalaženja u novim situacijama” – [[Ramiro Bujas]], 1968.
* ''“Sposobnost rješavanja apstraktnih problema” - [[Robert Sternberg]], 1986, 1990.''''
 
== Vidi još ==