In Cold Blood – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating interwiki links, now provided by Wikidata on d:q1142887
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
'''''In Cold Blood''''' (na prostoru bivše Jugoslavije objavljena pod naslovom '''''Hladnokrvno ubistvo''''') je knjiga autora [[Truman Kapote|Trumana Kapotea]], objavljena 1966. godina.
 
Knjiga opisuje pojedinosti brutalnog višestrukog ubistva četvoro članova porodice Klater, koje se desilo 1959. godine u gradiću Holkombu, u [[Kanzas|Kanzasu]]u, u [[SAD]]. Kada je Kapote saznao za ubistvo, dok ubice još uvijek nisu bile uhvaćene, odlučio je da otputuje u Kanzas kako bi pisao o tom zločinu. Sa sobom je poveo prijateljicu iz djetinjstva, takođe pisca [[Harper Li]]. Zajedno su razgovarali sa lokalnim stanovnicima i istražiteljima koji su raspoređeni na taj slučaj, i zajedno su napisali hiljade stranica bilješki. Ubice, [[Ričard „Dik“ Hikok]] i [[Peri Smit]], uhapšeni su nedugo nakon ubistva, a Kapote je na kraju proveo šest godina u radu na toj knjizi. Knjiga se smatra početkom stila koji se naziva ''-{non-fiction}-'' roman i prethodnicom pokreta Novo novinarstvo.
 
Radnja knjige plete složenu psihološku priču o dvojici bivših zatvorenika puštenih na uslovnu slobodu koji zajedno počine višestruko ubistvo, čin za koji ne bi bili u stanju da ga izvedu pojedinačno. Kapoteova knjiga opisuje i pojedinosti iz života žrtava, kao i uticaj koji je zločin imao na lokalno stanovništvo. Veliki dio priče uključuje dinamičan psihološki odnos dvojice prestupnika koji vrhunac dostiže tim besmislenim zločinom.
 
== Adaptacije ==
Knjiga, ali i Kapoteov rad na knjizi, bili su nadahnuće za nekoliko filmova:
* [[In Cold Blood (1967 film)|''Hladnokrvno ubistvo'']] (film, 1967)