Husein Gradaščević – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 59:
 
U danima između [[20]]. i [[31. decembar|31. decembra]] 1830. godine Gradaščević je bio domaćin skupa bosanskih ajana u Gradačcu. Mjesec dana kasnije, od [[20. januar]]a do [[5. februar]]a održan je još jedan sastanak u [[Tuzla|Tuzli]] s ciljem da se pripremi za pobunu. Odatle je upućen opći poziv bosanskom narodu da se diže na ustanak za odbranu Bosne. Tada popularni Husein-kapetan neoficijelno biva izabran za vođu pokreta. Bliži detalji o ovom sastanku su mračni i diskutabilni. Prema određenim istovremenim izvorima Bošnjaci su zahtijevali da Istanbul:
* poništi privilegije date Srbiji i naročito da vrati 6 nahija.
* obustavi implementaciju Osmanlijskih vojnih reformi.
* okonča upravu nad Bosnom i prihvati implementaciju autonomne bosanske vlade na čelu s lokalnim vođom. Zauzvrat bi Bosna plaćala godišnji doprinos.
 
==== Borba za autonomiju ====
Red 85:
 
Tokom ovog zatišja u oružanom konfliktu sa Turcima pažnja je okrenuta na hercegovačke protivnike pokreta za autonomiju. Manji ratni pohod je pokrenut protiv Hercegovine iz tri različita pravca:
* '''1.''' Vojsci iz Sarajeva je naređeno da napadne Stolac u konačnom okršaju s Namik-pašom koji je tamo pobjegao nakon što je Gradaščević zauzeo Travnik.
* '''2.''' Vojska iz [[Bosanska Krajina|Bosanske Krajine]] je trebala da pomogne sarajevskim snagama u ovom nastojanju
* '''3.''' Vojske iz [[Posavina|Posavine]] i južnog [[Podrinje|Podrinja]] su trebale napasti [[Gacko]] i lokalnog kapetana Smail-agu Čengića.
 
Međutim, ispostavilo se da je Namik-paša već bio napustio Stolac, tako da se ovaj napad odgodio. Napad na Gacko nije bio uspješan jer su snage iz Posavine i južnog Podrinja potučene od strane Čengićevih trupa. Ipak, uspjeha je bilo; u oktobru je vojska, koju je Gradaščević uključio pod komandu Ahmed-beg Resulbegovića, zauzela [[Trebinje]] od Resulbegovićevih lojalista i drugih podržavalaca stolačke opozicije.
Red 127:
 
== Izvori ==
* Aličić, Ahmed S. (1996). ''Pokret za autonomiju Bosne od 1831. do 1832. godine''. Sarajevo: Orijentalni institut.
* Imamović, Mustafa. (1997). Historija Bošnjaka. ''Borba za autonomiju Bosne - Husein-kapetan Gradaščević''. Sarajevo: BZK Preporod.
* Kamberović, Husnija (2002). ''Husein-kapetan Gradaščević (1802-1834): Biografija : uz dvjestu godišnjicu rođenja''. Gradačac: BZK Preporod.
 
== Pogledaj također ==
* [[Gradačac]]
* [[Veliki bosanski ustanak]]
* [[Pad Osmanlijskog carstva]]
* [[Historija Bosne i Hercegovine]]
 
== Vanjske veze ==
{{Commonscat|Husein Gradaščević}}
* [http://www.gradacac.net/HuseinKapetan.htm Kratka biografija na web stranici o Gradačcu ]
* [http://users.skynet.be/orbus/proza/proza_02.htm Novela o životu Husein Gradaščevića]
 
{{Link FA|bs}}
{{Link FA|en}}
 
[[Kategorija:Historija Bosne i Hercegovine]]
[[Kategorija:Gradačac]]
 
{{Link FA|bs}}
{{Link FA|en}}