Humphry Davy – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 58 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q131761 (translate me)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 32:
[[Datoteka:Sir Humphry Davy.jpg|thumb|desno|Davy]]
=== Dokazao da je dijamant ugljenik ===
Postao je vitez [[1812.]] Oktobra [[1813.]] putuje u Francusku, zajedno sa svojim asistentom [[Majkl Faradej|Majklom Faradejem]]. Dobio je medalju od Napoleona Bonapartea za svoj rad na području elektrohemije. U Parizu je zamolio [[Gej-Lisak]]a da ispita jednu misterioznu supstancu, koju je izolovao Bernard Kurtoa. Dejvi je pokazao da je to element, a ta supstanca je bio [[jod]]. Posle putuje u Italiju. U Firenci je 27. marta 1814. uz pomoć Faradeja i pomoću sunčeve svetlosti zapalio [[dijamant]] i time je dokazao da je sastavljen od čistog ugljenika. U Milanu se 17. juna sreće sa Aleksandrom Voltom i nastavlja put prema Đenovi. Posle putuje u Minhen, pa se vraća u Italiju preko Venecije.
 
=== Davyjeva svetiljka ===
Red 43:
 
=== Katodna zaštita ===
Predložio je 1824. stavljanje komada gvožđa na bakrenu kobilicu broda, što je predstavljalo prvi primer katodne zaštite. Time je sprečena korozija bakra, a onemogućeno je i korisno delovanje bakrenih soli na morske organizme, koji su se jače vezali za brod.
 
Postao je [[1818.]] predsednik britanske akademije nauka. Zdravlje mu je bilo narušeno udisanjem različitih hemikalija. Umro je u Ženevi. Njegov asistent [[Majkl Faradej]] je kasnije poboljšao njegov rad, a postao i poznatiji od njega. Sa Faradejem se bio svadio i optužio ga za plagijat, tako da je Faradej obustavio svoja istraživanja elektromagnetizma, sve do Davyjeve smrti.