Hugo Capet – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 54 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q159575 (translate me)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 9:
Hugo Capet je bio posljednji od takozvanih Robertijanskih kraljeva koji su prvo samo prekinuli, a potom likvidirali Karolinšku dinastiju. Ime ove uzurpatorske dinastije dolazi od kralja pobunjenika [[Robert I.|Roberta I.]] koji je bio djed Huge Capeta.
 
Njegov otac Hugo Veliki je dobio u ime mira s kraljom [[Lotar, kralj Francuske|Lotarom]] [[Burgundija|Burgundiju]] i [[Akvitanija|Akvitaniju]] što ga je učinilo daleko najmoćnijom osobom u Francuskoj.
 
Taj položaj drugog do kralja ovoj moćnoj dinastiji nije bio dovoljan. Prvo je [[986]]. godine ubijen kralj [[Lotar, kralj Francuske|Lotar]] , potom je i otrovan slijedeću godinu kralj [[Luj V., kralj Francuske|Luj V.]] . Nakon tih ubojstava Hugo se dao uz pomoć Adalberta, nadbiskupa Reimsa, proglasiti kraljem bez obzira na potpuno normalne i legalne zahtjeve Lotarovog brata Karla.
Plemićka skupština ga je [[987]]. izabrala za kralja Francuske. Okrunjen je [[3. srpnja]] [[987]]., utemeljivši tako dinastiju koja će vladati Francuskom sve do kraja monarhije. Cijena podrške plemića za ovu krunidbu je bila njihova potpuna neovisnost u svemu osim tituli.
 
Hugo Capet je imao manje posjede u blizini [[Chartres]]a i [[Anjou]]a. Između [[Pariz]]a i [[Orléans]]a njegovi su posjedi iznosili oko 1,000 km². Izvan ovih posjeda nije imao nikakvog autoriteta, i ukoliko bi putovao dalje, riskirao je otmicu, ili čak ubojstvo. Izvan područja njegove vlasti bilo je toliko zakona koliko i posjeda, 150 valuta, i najmanje 12 različitih jezika. Ujediniti sve ovo u povezanu zajednicu bila je teška zadaća, te se javljao trajni sukob između francuskih kraljeva i feudalnih gospodara. Hugova je vladavina obilježena brojnim sukobima s vazalima uz granice [[Seine]] i [[Loire]].
 
Kraljevski položaj ovog uzurpatora je bio daleko od sigurnog do trenutka kada su se nalazili u životu stric i djeca posljednjeg legalnog kralja tako da se tada krenulo na njihovu likvidaciju. Lotarov brat Karlo je zatvoren i pogubljen četiri godine nakon krunidbe Huga. Od petoro njegove muške djece četvoro su umrli u nerazjašnjenim okolnostima, dok posljednje preživjelo dijete je bilo osuđeno na život pod uvjetom da nema svoje djece.
Red 22:
Hugo Capet je oženio [[Adelaide od Akvitanije]] ([[952]].-[[1004]].), kći Vilima III., vojvode od Akvitanije. Djeca su im bila:
 
# Avoise ([[970]].-[[1013]].)
# [[Robert II., kralj Francuske|Robert II.]] ([[27. ožujka]] [[972]]. - [[20. srpnja]] [[1031]].)
# Alice ([[974]].-[[1079]].)
# Gilette (c. [[976]]. - ?)
# Gisele (c. [[978]]. - ?)