Historija filozofije – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q1256848 (translate me)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 3:
U pojmu '''historija filozofije''' postoji dvoznačnost, ovisno o tome na koji dio stavljamo naglasak: na '''filozofiju''' (gdje istraživač, kao filozof odnosno "onaj koji ljubi mudrost", istražuje misli svojih prethodnika da bi produbio vlastito mišljenje) ili na '''historiju''' (gdje filozofe, njihove ideje i škole istražujemo kao objektivne povijesne pojave). Naravno, obje vrste istraživanja često se ne mogu apsolutno razlikovati.
 
== Filozofija Zapada i Istoka ==
Mnogi pregledi povijesti filozofije pate od pretjeranog "eurocentrizma". Iako za to ima nekih razloga, dosege mislilaca drugih civilizacija ne smijemo posve isključiti.
 
Filozofija je, kao samostalna umna djelatnost, s vlastitim tradicijama i institucijama, specifičnost "zapadnoga svijeta". Zbog te samostalnosti, možemo u smjeni filozofa, filozofskim tema i škola, tragati za zakonitostima kretanja. To traganje postaje poseban zadatak filozofskog i znanstvenog istraživanja.
 
Za druge civilizacije (starog "bliskog istoka", te zatim posebno indijska i kineska) možemo reći da poznaju "filozofsko mišljenje", tj. način mišljenja baziran na ljubavi prem mudrosti, diskusiji i logici, ali ne i "filozofiju" kao samostalnu djelatnost.
Red 20:
Razvoj filozofije na zapadu bilježi, međutim, znatnu prazninu tijekom oko pet stoljeća, od VI. do XI. st. Tu prazninu popunjavaju [[Arapi|arapski] filozofi, koji čuvaju grčka dostignuća. Vlastito kulturno nasljeđe kršćani su kasnije preuzeli od Arapa (vidi: [[Toledo#Prenos arapske učenosti na zapad]]. Oni su raspravljali o filozofskim i teološkim problemima o kojime tek nekoliko stoljeća kasnije europska [[skolastika]] biva sposobna raspravljati. Zato u svaki prikaz povjesti "zapadne" filozofije moraju biti uključeni.
 
== Kratka povijest "povijesti filozofije" ==
=== Aristotel ===
Prvi koji je sustavno proučavao učenja svojih prethodnika, i nastojao ih sustavno i objektivno prikazati, bio je [[Aristotel]]. Njemu zahvaljujemo mnoge obavijesti o koncepcija pred-sokratovskih filozofa, čiji su izvorni radovi izgubljeni. On u svojim djelima dijalektički preispituje gledišta svojih prethodnika, da bi pripremio razvoj vlastitog.
 
=== Helenizam ===
Aristotelovi učenici i nastavljači u peripatetičkoj školi nastavili su s takvim pristupom. Tako nastaju zbirke prikaza dostignuća raznih posebnih disciplina: [[matematika|matematike]], [[astronomija|astronomije]], [[fizika|fizike]], [[medicina|medicine]] idr, pa onda i filozofske [[doksografija|doksografije]].
 
Red 31:
Najpoznatiji među tim kompilatorima je [[Diogen Laertije]], čija je knjiga sačuvana. Mišljenja raznih filozofa navode se kao datosti, bez pokušaja da se sagledaju u međusobnom odnosu i povijesnom kontekstu. Podjednaku pažnju pridaje ključnim filozofskim tezama, duhovitim izrekama i banalnim anegdotama iz života slavnih filozofa. Takvih kompilacija, naslovljenih "zrnca mudrosti" isl, ima i danas.
 
=== Moderno doba ===
Nasuprot površnim kompilacijama, '''Historija filozofije''' postepeno se izgradila kao posebna disciplina krajem XVIII i u prvoj polovici XIX st. Ta disciplina pripada ne samo povijesnoj znanosti ([[historija|historiji]]), nego i samoj filozofiji. Ona se ne zadovoljava pukim iznošenjem činjenica i anegdota. Kao historija, istražuje pojavu filozofskih koncepcija, škola i pokreta u povijesnom kontekstu. Kao filozofija, istražuje zakonitosti kretanja mišljenja, koje se mogu uočiti u povijesnom slijedu filozofija i filozofija.
 
Takav je prikaz naravno u opasnosti da se zanemari znanstvena skrupuloznost historičara i prikaz povijesnog razvoja filozofije podredi jednom određenom stanovištu – jednoj posebnoj filozofiji, koja u takvom pristupu postaje [[ideologija]].
 
==== Hegel ====
To je slučaj upravo s najznačajnijim utemeniteljem discipline, [[Georg Wilhelm Friedrich Hegel|G.W.F. Hegelom]]. Uz ''Filozofiju povijesti'' (Philosphie der Geschihte), objavljenu za njegova života, posmrtno je, 1833-1836, po zapisnicima njegovih predavanja izdana ''Povijest filozofije'' (Geschihte der Philosophie).
 
Ovo je djelo posve podređeno funkciji razrade Hegelovom vlastitog sustava. Misli pojedinih filozofa on razmatra kao "momente" u povijesnom kretanju duha. Posebne povjesne tvorbe duha (a to uključuje ne samo filozofiju nego i sve znanosti, moral, pravo, religiju, državu idr) dijalektički se razvijaju, preobražavaju i prevladavaju tijekom povijesti, vodeći do apsolutnog duha koji u potpunosti spoznaje sebe samog i smiruje se u savršenom znanju, u Hegelovom filozofskom sustavu. Hegel često iskrivljuje povijesne činjenice da bi ih ugurao u [[Prokrustova postelja|Prokrustovu postelju]] svog sustava.
 
== Razdoblja i područja ==
 
=== Filozofski elementi u starim religijama Azije i Egipta ===
=== Velika duhovna prelomnica oko 600. g.pne. ===
=== Kineska filozofija ===
* [[Sun Cu]] (6. stoljeće pne.)
* [[Konfucije]] ([[551. pne.]] – [[479. pne.]])
* [[Mencije]] ([[372. pne.|372]]-[[288. pne.]])
* [[Lao Ce]] (4. stoljeće pne.)
 
=== Indijska filozofija ===
* [[Gautama Buda]]
* [[Nagarjuna]]
* [[Vasubandhu]]
 
=== Zapadna tradicija ===
==== Razdoblja ====
* [[Antička filozofija]]
* [[Srednjovjekovna filozofija]]
* [[Novovjekovna filozofija]]
* [[Moderna filozofija]]
 
: '''''[[Antička filozofija]]'''''
Red 69:
Uobičajena je podjela antičke filozofije na pet razdoblja, prema glavnim problemima kojima su se filozofi u određeno doba bavili: kozmološko, antropološko, ontološko ili sistemsko, etičko i religijsko razdoblje.
 
# Kozmološko razdoblje
## [[Miletska škola]]
##* [[Tales]] (624. pne. - 547. pne.)
Red 130:
##* [[Filon]]
## [[Neoplatonizam]]
##* [[Plotin]] (204 - 270)
##* [[Proklo]] (411-485)
## Kršćanstvo i filozofija
 
Red 158:
 
::''renesansa''
* [[Nikola Kuzanski]] (1401-1461)
* [[Erazmo Roterdamski]] (1467-1536)
* [[Thomas More]] (1478-1535)
* [[Giordano Bruno]] (1548 - 1600)
 
:: ''empirizam''
* [[Francis Bacon]] (1561 - 1626)
* [[John Locke]] (1632 - 1704)
* [[George Berkeley]] (1684 - 1753)
* [[David Hume]] (1711 - 1776)
 
::''racionalizam''
* [[Rene Descartes]] (1596 - 1650)
* [[Baruch de Spinoza]] (1632 - 1677)
* [[Leibniz|Gottfried Wilhelm Leibniz]] (1646- 1716)
 
:: ''prosvjetiteljstvo''
Red 178:
* [[Jean Jacques Rousseau]] (1712 - 1778)
* [[Giambattista Vico]] (1668 - 1744)
* [[Johann Gottfried Herder]] (1744-1803)
 
:: ''klasični njemački idealizam''
Red 193:
 
:: ''marksizam''
* [[Karl Marx]] (1818 - 1883)
* [[Friedrich Engels]] (1820 - 1895)
* [[Praxis filozofija]]
** [[Milan Kangrga]]
 
:: ''fenomenologija i filozofija egzistencije''