Historija feminizma u Ujedinjenom Kraljevstvu – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q5442851 (translate me)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
{{Feminizam}}
 
'''[[Feminizam]]''' u svom suvremenom obliku u [[UK|Ujedinjenom KraljevstvKraljevstvu]]u datira od početka [[19. vijek]]a. Iako se spisateljica [[Mary Wollstonecraft]] i njen spis ''[[A Vindication of the Rights of Woman]]'' iz [[1790]]. godine navode kao prvo sistematsko izlaganje feminističkih ideja, britanski feminizam je svoj poticaj dobio nešto kasnije, u raznim [[Reformizam|reformističkim]] pokretima koji su nastojali ublažiti ili otkloniti neželjene posljedice [[Industrijska revolucija|industrijske revolucije]].
 
To se prvenstveno odnosilo na pojedince, organizacije i pokrete koji su nastojali poboljšati socijalni i ekonomski položaj žena kroz djelomično ili potpuno izjendačavanje njihovih političkih i drugih prava s muškarcima. To je najviše do izražaja došlo u borbi za [[Žensko pravo glasa u Ujedinjenom Kraljevstvu|žensko pravo glasa]], koja je početkom 20. vijeka dovelo do stvaranja [[sufražetkinje|sufražetkinja]], jednog od najpoznatijih [[feministički pokret|feminističkih pokreta]] u historiji.
Red 7:
Sufražetkinje su svoje ciljeve ostvarile u periodu između [[1918]]. i [[1928]]. godine, kada su žene izjendačene u pravu glasa s muškarcima. Nakon toga su se britanske feministkinje, kao i u mnogim zapadnim državama, prvenstveno posvetile borbi za socijalnu i ekonomsko jednakost, odnosno dobijanje istih plaća i prilika za zapošljavanje kao i muškarci.
 
== Literatura ==
* Melanie Phillips; ''The Ascent of Woman — A History of the Suffragette Movement and the ideas behind it'', Time Warner Book Group London, 2003. ISBN 0-349-11660-1.
* Martin Pugh, ''Women and the women's movement in Britain, 1914–1999'', Basingstoke [u.a.]: * St. Martin's Press [u.a.], 2000.
* Barbara Caine, ''Victorian Feminists'' , Oxford University Press 1992
* [http://www.hastingspress.co.uk/history/19/bodichon.htm Barbara Bodichon] founder of the women's right movement in England.