He-Man – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 7:
|uzrok=
|kreator=[[Mattel]]
|portretirao=[[John Erwin]] - 1983.<br />[[Dolph Lundgren]] - 1987. <br />[[Gary Chalk]] - 1990.<br />i [[Cam Clarke]] - 2002.
|lbl1=
|data1=
Red 28:
|titula=Princ
|callsign=
|porodica=Kralj Miro (djed)<br />Kralj Randor (otac)<br />Kraljica Marlena (majka)<br />Adora/She-Ra (sestra)
|partneri=
|djeca=
Red 45:
'''He-Man (Hi-Men)''' je junački izmišljeni lik u seriji igračaka ''Gospodari svemira'', kao i u raznim srodnim proizvodima i [[medij]]ima. Riječ ''he-man'' je zastarjeli engleski izraz za pravog muškarca. Najistaknutiji medij u kojem se pojavljuje He-Man je [[crtani film|crtana serija]] ''He-Man i Gospodari svemira'', koju je producirao studio Filmation. Sindikalizovana serija je premijerno prikazana [[1983]]. godine i trajala je do [[1985]]. godine, doživjevši ukupno 130 epizoda. U sklopu serije, He-Man i njegovi prijatelji brane Eterniju i tajne zamka Grayskulla od zlih Skeletorovih snaga. Godine [[1990]]. seriju je naslijedila nova serija pod nazivom ''Nove avanture He-Mana'', u kojoj je He-Man pozvan na Prajmus, svijet iz budućnosti. Godine [[2002]]. prerađena verzija izvorne serije prikazana je na [[Cartoon Network]].
 
== Pregled ==
=== Izmišljena biografija ===
 
Kao i ostali dijelovi priče o Gospodarima svemira, He-Manova [[biografija]] i porijeklo ponešto su se izmijenili u uzastopnim verzijama priče. U najranijoj seriji minijaturnih [[strip]]ova, izdatih zajedno sa izvornim [[igračka]]ma, He-Man je putujući [[barbarin]] na Eterniji, planeti koja se suočava sa posljedicama Velikog rata, u kome su razorene civilizacije koje su nekada vladale nad svim nižim bićima. Čarobnica zamka Grayskulla, zvana Boginja u njenim ranim nastupima, predaje He-Manu posebne moći i [[oružje|oružja]]. He-Man počinje da brani tajne [[zamak|zamka]] Grayskulla od zločinca Skeletora.
Red 54:
Adam je prijatelj prelijepe i tvrdoglave Teele, kapetana kraljevske straže i usvojene kćerke Adamovog mentora Duncana. Saznajemo da je Teela kćerka jedinica Čarobnice, te buduća nasljednica Grayskulla; ipak, Čarobnica ju je dala na usvajanje još dok je bila beba, nakon što je preminuo Teelin otac. Duncan, nosilac titule Man-At-Arms je [[kralj]]evski [[inovator]] [[tehnologija]] i oružja. U mnogim epizodama Man-At-Arms se pojavljuje sa novim i fantastičnim oružjima koja pomažu He-Manu i njegovim prijateljima.
 
Zamak Grayskull, koji naliči ogromnoj lubanji, izvor je He-Manove moći. U zamku živi Čarobnica, koja komunicira sa He-Manom putem telepatije, i koja je obdarila princa Adama s njegovom moći transformacije. Čarobnica je također stvorila He-Manov oklop od rijetkog eternijskog minerala pod nazivom korodit, koji pojačava njegovu snagu.
 
Kako bi zaštitio svoju porodicu, He-Man čuva tajnu o svom duplom identitetu, koji je poznat samo Man-At-Armsu, Orku, Cringeru/Battle Catu, i Čarobnici; pojavom serije ''She-Ra: Princeza moći'', u ovo se društvo uključuju Adora/She-Ra, Spirit/Swift Wind, Light Hope, Loo-Kee, Madame Razz, i Kowl. Izvorna crtana serija ukazuje na to da zmaj Granamyr, kosmički sprovodilac Zodak, a u kasnijoj epizodi i kraljica Marlena također znaju o njegovoj tajni. He-Mana u njegovim borbama obično prate razni saveznici, kao što su Ram-Man, Stratos i Man-E-Faces. Adamova sestra bliznakinja zove se Adora i vođa je Velike pobune protiv Hordaka na planeti Eterija. Adori, kao i Adamu, podarena je moć Grayskulla i vlastiti mač koji ona koristi za transformaciju u She-Ru, Princezu moći.
Red 60:
He-Manov glavni neprijatelj je Skeletor, čarobnjak plave kože sa lubanjom umjesto glave. Vješt je sa crnom magijom i svim vrstama borbe. Skeletorovo standardno oružje je Havoc Staff, lubanja ovna na vrhu dugačkog štapa koja usmjerava njegovu magiju i pojačava njegovu moć. Havoc Staff također omogućava Skeletoru da posmatra događaje na Eterniji i dalje. Iako je Skeletorovo porijeklo tajanstveno (crtana serija opisuje ga kao "demona iz druge dimenzije"), jedan od minijaturnih stripova nagovještava da je Skeletorov stvarni identitet princ Keldor, mlađi brat kralja Randora, što bi značilo da je Skeletor He-Manov stric. U filmu ''[[He-Man i She-Ra: Tajna mača]]'' saznajemo da je Skeletor nekad davno bio Hordakov učenik, kojeg je Hordak kasnije ostavio i pobjegao na Eteriju.
 
Skeletorova baza djelovanja je Snake Mountain, tvrđava od poliranog crnog bazalta, omotana ogromnom kamenom zmijom. Snake Mountain se nalazi na Tamnoj hemisferi Eternije. Skeletor predvodi raznoliku bandu sljedbenika protiv He-Mana i njegovih saveznika; najpopularniji od njih su čarobnica Evil-Lyn, gospodar životinjskog svijeta Beast Man, bionički Trap-Jaw, mnogooki Tri-Klops, i gospodar riba Mer-Man.
 
U crtanoj seriji iz osamdesetih godina, He-Manov/Adamov glas glumio je John Erwin, koji za mnoge ostaje definitivni He-Man, simpatični junak sa neiscrpnim zalihama dosjetki. U igranom filmu iz 1987. godine, ''[[Masters of the Universe (film)|Masters of the Universe]]'', He-Mana je glumio [[Dolph Lundgren]]. Gary Chalk davao je glas He-Manu u crtanoj seriji ''[[Nove avanture He-Mana]]'' iz 1990. godine (a kasnije i Man-At-Armsu u seriji iz 2002. godine), ali ne i princu Adamu; Adamov glas je glumio Doug Parker (u serijama iz 1983. i 2002. godine glasove Adama i He-Mana glumili su isti glumci). U crtanoj seriji iz 2002. godine, He-Manov glas je glumio Cam Clarke, koji je također glumio Leonardov glas u crtanoj seriji ''Mladi mutanti nindža kornjače''.
 
== Historija akcione figure ''He-Mana'' ==
=== Izvorna linija igračaka ===
 
Mattel je izdao prvu akcionu figuru ''He-Mana'' 1981. godine; imala je akcije vijugavog struka i snažnog udarca šakom. U pakovanju s figurom bili su i oklop, Mač moći, borbena sjekira i štit. Godine 1982. figura je ponovo izdata u pakovanju s ''Battle Catom'' ili u pakovanju s letjelicom ''Wind Raider''. Akciona figura ''He-Mana'' ponovo je izdata godine 1983. zajedno sa ''Teelom'' i ''Ram-Manom''. Godine 1986. akciona figura ''He-Man'' izdata je zajedno sa letjelicom ''Jet Sled''.
Red 77:
Godine 1988. izdata je posljednja verzija za izvornu liniju igračaka pod naslovom ''Laser Power He-Man''. Figura je bila ograničena na Italiju i Španiju, mada se pojavljivala i u nekim od većih robnih kuća u Londonu u Engleskoj.
 
=== Linija igračaka ''Nove avanture'' ===
Nova linija igračaka započeta je [[1989]]. godine; u njoj je ''He-Man'' izdat u svom novom, svemirskom obliku, zajedno sa Mačem moći, štitom i šljemom. Figura uključuje svemirski oklop iz dva dijela na spajanje, a također je izdata u pakovanju sa jednom od sljedećih figura: ''Skeletor'', ''Flogg'' ili ''Slush Head''.
 
Red 83:
 
Godine 1992. izdata je posljednja figura u ovoj liniji, s akcijom vijuganja i udarca, pod nazivom ''Thunder Punch He-Man'' (iako nije isto što i izvorna igračka sa istim nazivom).
== Vanjske poveznice ==
* [http://www.he-man.org He-man.org]
* {{IMDb title|id=0126158|title=He-Man and the Masters of the Universe}}
* [http://www.masterscast.com/ Masters Cast - He-Man and She-Ra Podcast]
* [http://www.popmatters.com/pm/review/mastering-the-universe/ Kako je stvorena ideja u He-Manu]
 
[[Kategorija:Gospodari svemira]]