Gradovi u Hrvatskoj – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 1 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q11056368 na Wikidati
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
Prema "Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi", koji je donio [[Hrvatski sabor]] na sjednici 6. aprila 2001. godine (stavak 5):
 
"Grad je jedinica lokalne samouprave u kojoj je sjedište [[županija|županije]] te svako mjesto koje ima više od 10.000 stanovnika, a predstavlja urbanu, povijesnu, prirodnu, gospodarsku i društvenu cjelinu. U sastav grada kao jedinice lokalne samouprave mogu biti uključena i prigradska naselja koja s gradskim naseljem čine gospodarsku i društvenu cjelinu te su s njim povezana dnevnim migracijskim kretanjima i svakodnevnim potrebama stanovništva od lokalnog značenja.
Red 5:
Iznimno, gdje za to postoje posebni razlozi (povijesni, gospodarski, geoprometni), gradom se može utvrditi i mjesto koje ne zadovoljava uvjete iz stavka 1. ovoga članka."
 
== Grad obično obuhvaća više naselja ==
U pravilu, grad kao jedinica lokalne samouprave ne poklapa se s naseljem po kome je nazvan. Zato se, npr., u [[Leksikon naselja Hrvatske | Leksikonu naselja Hrvatske]] česte definicije poput one za [[Beli Manastir]]: "naselje u istoimenom Gradu [[Osječko-baranjska županija|Osječko-baranjske županije]]". U tom leksikonu, kad se misli na grad kao jedinicu lokalne samouprave, riječ '''Grad''' piše se velikim početnim slovom, a kad se misli na glavno (gradsko) naselje u takvoj jedinici lokalne samouprave riječ '''grad''' piše se malim početnim slovom, npr.: "Dijelovi su grada: Beli Manastir-Planina, Haljevo, Palača i Sudaraš. Naselja u Gradu: Beli Manastir, [[Branjin Vrh]], [[Šećerana]] i [[Šumarina]]."
 
U "Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi" govori se o mjestima (ili naseljenim mjestima), ali i o gradskom naselju (kad se misli na glavno naselje u gradu) i prigradskim naseljima koja pripadaju nekom gradu. "Leksikon naselja Hrvatske" dosljedno sva naseljena mjesta naziva naseljima, što je i opravdano jer naselja koja pripadaju nekim gradovima nikako nisu prigradska naselje (npr. naselja koja pripadaju gradovima [[Belišće |Belišću]] ili [[Valpovo | Valpovu]].
 
[[Kategorija:Gradovi u Hrvatskoj]]