Garešnica – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 17:
'''Garešnica''' je grad u [[Hrvatska|Hrvatskoj]], koji se nalazi u [[Bjelovarsko-bilogorska županija|Bjelovarsko-bilogorskoj županiji]].
 
== Zemljopis ==
==Stanovništvo==
4600
 
== Uprava ==
Gradonačelnik je Velimir Žunac(HDZ), dogradonačelnici Tomoslav Anđal(HSS) i Branko Mutak (HSU).
 
== Povijest ==
Povijest Grada Garešnice iznimno je bogata, što dokazuje i knjiga Ruže Brleković "Od gara do grada". Knjigu možete pronaći gotovo u svakoj knjižnici.
 
== Spomenici i znamenitosti ==
 
== Znameniti ljudi ==
* Darko Kralj, poznati hrvatski paraolimpijac, svjetski rekorder u bacanju kugle
 
== Obrazovanje ==
Uz osnovnu školu, Garešnica je oduvijek bila jaka što se tiče srednjoškolskog obrazovanja. Pa tako u Garešnici možete pohađati nekoliko srednjih škola i to: opću gimnaziju, trgovačku, krojačku, strojobravarsku i drvnu školu, kao i smjer odjevni tehničar. Do prije nekoliko godina u Garešnici je bila i ekonomska škola, čiji je smjer nažalost zatvoren.
 
Garešnica se može pohvaliti i uspješnom glazbenom školom.
 
== Kultura ==
Gradska zajednica kulturno-umjetničkih udruga osnovana je 2004. godine, a članice su KUD "Graničar", FA "Zdenac", Garešničko amatersko kazalište "Diletanti", KUD "Antun Radić" i SKD "Prosvjeta". Zajednica sa svojim članicama organizira razna kulturna događanja u Garešnici i u drugim gradovima (na smotrama i gostovanjima). U gradu djeluje oko 300 amatera u kulturno-umjetničkim udrugama od folklora, mješovitih pjevačkih zborova, limene glazbe, tamburaške sekcije i kazališta. Najbitnija kulturna ustanova je Hrvatski dom u kojem djeluju četiri kulturno-umjetnička društva. Dom ima veliku i malu dvoranu, koje služe za razna događanja, manifestacije, ali i druženje. Od značenja je i gradska galerija, otvorena 2000. godine.
 
== Sport ==
U Garešnici djeluje nogometni klub "Garić".