Slobodan Milošević – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 22:
 
Milošević je odbio priznati autoritet suda, što je, uz njegove zdravstvene probleme, proces započet [[12.2.]] [[2002]]. oteglo na nekoliko godina. Druge godine suđenja, [[16. jun]]a [[2004]]. godine Sudsko vijeće je utvrdilo da postoji dovoljno dokaza da, izvan svake razumne sumnje, prihvati sljedeće<ref>[http://www.pescanik.net/content/view/1814/1179/ Memoari Karle Del Ponte II]</ref>:
 
[[Image:Serbia in the Yugoslav Wars.png|thumb|Teritorije [[Republika Hrvatska|Republike Hrvatske]] i [[Republika Bosna i Hercegovina|Republike Bosne i Hercegovine]] pod kontrolom srpskih snaga [[1992]]-[[1995]].]]
 
# Slobodan Milošević je zajedno sa vođama bosanskih Srba počinio [[udruženi zločinački poduhvat|zločinački poduhvat]], s ciljem da uništi jedan dio bosanskih muslimana kao grupe.
Linija 32 ⟶ 34:
Sudsko vijeće je takođe odbilo prijedlog da se Slobodan Milošević oslobodi dijelova optužbe koji su se odnosili na Kosovo i Hrvatsku.
 
Stručni tim Suda je utvrdio da se krvni tlak Miloševića povećava svaki put kada se treba pojaviti pred nekim svjedokom koji može biti opasan za njega.<ref>[http://www.pescanik.net/content/view/1814/1179/ Memoari Karle Del Ponte II]</ref> NekolikoMilošević dananije prijeuzimao smrtipropisane haškilijekove, a istovremeno je, na svoju ruku, uzimao tablete koje su poništavale učinak lijekova koje mu je doktor prepisao. Tražio je od Sudskog vijeća da ga pusti na uslovnu slobodu da bi se liječio u Rusiji. sudSud je odbio Miloševićev zahtjev za liječenjem u [[Moskva|Moskvi]], zbog bojazni da će se pridružiti njegovoj porodiciženi kojai sinu, za kojima su srpske vlasti raspisale potjernicu, a koji su bili u Rusiji.<ref>[http://www.pescanik.net/content/view/1848/1179/ Memoari Karle Del Ponte V]</ref> Milošević je bilaubrzo zatim preminuo u bekstvupritvoru u RusijiHagu, 11. mart 2006.
 
Smrt Slobodana Miloševića je bila početak gibitka političke podrške na koju se Sud oslanjao pri izvršavanju svoje misije, jer su mnogi političari, novinari i diplomate identifikovali rad Suda s procesom Slobodanu Miloševiću, a on je u delu srbijanske javnosti postao simbol mučenika.<ref>[http://www.pescanik.net/content/view/1848/1179/ Memoari Karle Del Ponte V]</ref>
 
== Izvori ==
{{Izvori|2}}
 
== Vidi još ==