Carla Del Ponte – razlika između verzija

Dodano 355 bajtova ,  prije 13 godina
nema sažetka uređivanja
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
prošireno
Nema sažetka izmjene
Red 5:
Rođena je u Luganu, a pravo je studirala u [[Bern]]u, [[Ženeva|Ženevi]] i [[Velika Britanija|Velikoj Britaniji]]. Od [[1975]]. do [[1981]]. se bavila privatnom advokatskom praksom. Godine 1981. je imenovana istražnom sutkinjom te se istakla u istragama vezanim uz [[terorizam]], špijunažu, pranje novca i trgovinu drogom. Zbog potonjeg je bila na meti italijanske mafije te preživjela pokušaj atentata.
 
Godine [[1994]]. je postala glavni tužitelj Švicarske, a pet godina kasnije je postala glavna tužiteljica ICTY. Za vrijeme njenog mandata je podignut veliki broj optužnica i veliki broj bivših ratnih vođa s područja bivše Jugoslavije je uhapšen i osuđen odnosno čeka suđenje za ratne zločine. Zbog toga je Del Ponte uživala veliki ugled u svjetskoj javnosti. U zemljama bivše Jugoslavije je s vremenom postala jedna od najomraženijih ličnosti.
 
U zemljama bivše Jugoslavije je s vremenom postala jedna od najomraženijih ličnosti. Protiv nje se vode kampanje mržnje (npr. "''Kurva del Ponte''"<ref>[http://www.pescanik.net/content/view/4367/76/ Kurva del Ponte i drugi eseji]</ref> i sl.) a njeni navodi se selektivno koriste (npr. u Srbiji se kritikuju njene optužbe protiv srbijanskih vođa ali uvažavaju njene optužbe protiv [[OVK]] o trgovini organa).
 
Često je kritiziraju zbog arogancije, politikantskih izjava i loše napisanih optužnica te pravne strategije koje je od optuženih ratnih vođa učinila mučenike i nacionalne heroje, odnosno podgrijala [[nacionalizam]] i stvorila plodno tlo za nastavak etničkih sukoba u bliskoj budućnosti.
 
Zbog povećanja ekspeditivnosti tribunala Vijeće sigurnosti je [[2003]]. razdvojilo uloge tužitelja za [[Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije]] (ICTY) i [[Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području Ruande]] (ICTR) pa je Carlu Del Ponte na tribunalu za Ruandu zamijenio Hassan Bubacar Jallow. [[1. siječnja]] [[2008.]] na dužnosti glavnog tužitelja nasljedio ju je [[Serge Brammertz]].
 
== Izvori ==
{{Izvori}}
 
== Vanjske veze ==