Carla Del Ponte – razlika između verzija

Dodana 1.153 bajta ,  prije 13 godina
prošireno
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: ca:Carla Del Ponte; kozmetičke promjene
prošireno
Red 1:
[[Datoteka:Carla del Ponte 4.jpg|thumb|250px|Карла Дел Понте]]
'''Carla Del Ponte''' ([[9.2.]] [[1947]]. - ) je [[švicarska]] pravnica koja trenutno obavlja funkciju glavne tužiteljice [[ICTY|Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju]].
 
'''Carla del Ponte''' ([[Lugano]], [[9.2.]] [[1947]].) je [[švicarska]] [[pravo|pravnica]] i bivša glavna tužiteljica [[Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije|Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju]]. Trenutno je na dužnosti [[veleposlanik|veleposlanice]] Švicarske u Argentini.
Rođena je u Luganu, a pravo je studirala u [[Bern]]u, [[Ženeva|Ženevi]] i [[Velika Britanija|Velikoj Britaniji]]. Od 1975. do 1981. se bavila privatnom advokatskom praksom. Godine 1981. je imenovana istražnom sutkinjom te se istakla u istragama vezanim uz [[terorizam]], špijunažu, pranje novca i trgovinu drogom. Zbog potonjeg je bila na meti italijanske mafije te preživjela pokušaj atentata.
 
Rođena je u Luganu, a pravo je studirala u [[Bern]]u, [[Ženeva|Ženevi]] i [[Velika Britanija|Velikoj Britaniji]]. Od [[1975]]. do [[1981]]. se bavila privatnom advokatskom praksom. Godine 1981. je imenovana istražnom sutkinjom te se istakla u istragama vezanim uz [[terorizam]], špijunažu, pranje novca i trgovinu drogom. Zbog potonjeg je bila na meti italijanske mafije te preživjela pokušaj atentata.
Godine 1994. je postala glavni tužitelj Švicarske, a pet godina kasnije je postala glavna tužiteljica ICTY. Za vrijeme njenog mandata je podignut veliki broj optužnica i veliki broj bivših ratnih vođa s područja bivše Jugoslavije je uhapšen i osuđen odnosno čeka suđenje za ratne zločine.
 
Godine [[1994]]. je postala glavni tužitelj Švicarske, a pet godina kasnije je postala glavna tužiteljica ICTY. Za vrijeme njenog mandata je podignut veliki broj optužnica i veliki broj bivših ratnih vođa s područja bivše Jugoslavije je uhapšen i osuđen odnosno čeka suđenje za ratne zločine. Zbog toga je Del Ponte uživala veliki ugled u svjetskoj javnosti. U zemljama bivše Jugoslavije je s vremenom postala jedna od najomraženijih ličnosti.
 
Često je kritiziraju zbog arogancije, politikantskih izjava i loše napisanih optužnica te pravne strategije koje je od optuženih ratnih vođa učinila mučenike i nacionalne heroje, odnosno podgrijala [[nacionalizam]] i stvorila plodno tlo za nastavak etničkih sukoba u bliskoj budućnosti.
 
Zbog povećanja ekspeditivnosti tribunala Vijeće sigurnosti je [[2003]]. razdvojilo uloge tužitelja za [[Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije]] (ICTY) i [[Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području Ruande]] (ICTR) pa je Carlu Del Ponte na tribunalu za Ruandu zamijenio Hassan Bubacar Jallow. [[1. siječnja]] [[2008.]] na dužnosti glavnog tužitelja nasljedio ju je [[Serge Brammertz]].
 
== Vanjske veze ==
* [http://www.pescanik.net/content/view/1810/1179/ Memoari Karle Del Ponte I], [http://www.pescanik.net/content/view/1814/1179/ II], [http://www.pescanik.net/content/view/1824/1179/ III], [http://www.pescanik.net/content/view/1835/1179/ IV], [http://www.pescanik.net/content/view/1848/1179/ V]
* [http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/1809185.stm BBC News profil Carle del Ponte] (engl.)
 
{{biog-stub}}
 
[[Kategorija:Ratni zločini]]
[[Kategorija:Pravnici]]
[[Kategorija:Švicarska]]
[[Kategorija:Jugoslavija]]
[[Kategorija:Pravo]]