Električni izolator – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
Nova stranica: mini|250px| '''Električni izolator''' ili '''dielektrik''' je neki materijal koji pruža vrlo veliki električni otpor prolazu...
 
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 12:
 
Razlikujemo izolatore za:
* niski
* srednji i
* visoki napon.
Izolatori se na stub montira preko nosača i može se mehanički i električno pojačati. Mehanički pojačati izolator znači umjesto jednog upotrijebiti dva ili više, a električno pojačati izolator znači povećati jednominutni podnosivi napon po kiši pri frekvenciji od 50 Hz, za 15 % u odnosu na jednominutni podnosivi napon preostalog dijela voda
 
Izolatori za niski napon:
* U upotrebi su izolator za noseći stub Ņ95 i izolator za zatezni stub N80
* U srednjenaponskim vodovima (10, 20, 35 kV) upotrebljavaju se potporni i viseći izolatori. Potporni izolatori se pričvršćuju čvrsto u stubnu konstrukciju, a viseći se upotrebljavaju u obliku izolatorskog lanca i slobodno se njišu oko tačke vješanja.
* Potporni izolatori se primjenjuju smao u vodovima srednjeg napona dok se viseći upotrebljavaju i u vodovima srednjeg i visokog napona.
 
Najpoznatiji potporni izolatori su: Ps i LSP. Ps izolatori su ređe upotrebljavaju u odnosu na LSP, jer su LSP izolatori znatno bolje mehaničke čvrsoće i izolacione moći i mogu da idu na sve vrste regulisanog i ne regulisanog terena.
 
== Literatura ==
* Principles of Electric Circuits, 7th edition, Thomas I. Floyd, Prentice Hall, ISBN 0-13-098576-7, strane 25 do 27
 
== Vidi još ==
* [[Električni provodnik]]
* [[Poluprovodnik]]