Eja – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 21:
Eja je lijepa kao svitanje, a i voli sve što je lijepo, napose lijepe muškarce te se veoma često i lako zaljubljivala. Njezin je prvi muž bio Titan [[Astrej]], s kojim je rodila mnogo djece, osobito [[zvijezda]] i vetrova. Zatim se zaljubila u Melampodova sina Klita, [[atena|atenskoga]] junaka Kefala i slavnoga lovca [[Orion (mitologija)|Oriona]]. Zatim se silno zaljubila u [[Titon]]a, sina [[troja]]nskoga kralja [[Laomedont]]a. Za njega se udala i živjela s njim na samom kraju svijeta, gdje je on postao kraljem [[Etiopljani|Etiopljana]]. Toliko je voljela svoga supruga da je od [[bog]]a [[Zeus]]a izmolila za njega besmrtnost, ali je zaboravila zamoliti i vječnu mladost, tako da je Titon vremenom stario i postao sasušenim i ishlapjelim starcem koji se jedva držao na nogama, i još je sve vrijeme brbljao. Na kraju se toliko skvrčio i smanjio da se pretvorio u cvrčka.
=== Ejina djeca ===
S Titonom je Eja imala dva sina: [[Emation]]a i [[Memnon]]a. Prvi nije polučio osobitu slavu, ali je zato Memnon postao jednim od najslavnijih junaka [[Trojanski rat|trojanskog rata]], koji je pritekao u pomoć svome stricu [[Prijam]]u. Nakon smrti Prijamova sina [[Hektor]]a postao je, zbog svoje snage i hrabrosti, vrhovnim zapovjednikom trojanske vojske. Ubrzo nakon toga poginuo je u dvoboju s grčkim junakom [[Ahilej]]em. Eos je ostala neutješna zbog sinovljeve smrti: suze koje nad njim prolijeva ljudima se na zemlji svakoga dana pokazuju kao rosa.
== Prikazivanje ==
Božica Eja zamišljena je kao lijepa žena odjevena u odjelo [[šafran]]ove boje, koja svakoga jutra izranja iz [[Okean (mitologija)|oceana]] da ljudima donese svjetlo novoga dana. Uobičajeni su joj epiteti bili "ružoprsta" ili "jutrorodna", a prikazivana je s velikim krilima, obično na kolima koje vuku bijeli ili ružičasti krilati [[konji]]. Osobitih joj počasti [[Grci]] nisu iskazivali: jutro se rađa samo, bez ljudske pomoći ili zazivanja, i samo po sebi nije ljudima ni korisno niti štetno.