Razlike između izmjena na stranici "Dumbo"

Obrisan 1 bajt ,  prije 6 godina
m/м
robot kozmetičke promjene
m/м (robot kozmetičke promjene)
'''''Dumbo''''' je [[sjedinjene Američke Države|američki]] [[animirani film]] iz [[1941|1941.]] godine, koga je producirao [[Walt Disney]] i koji je primjerno prikazan 23. oktobra 1941. u distribuciji [[RKO Radio Pictures]].
 
Četvrti film u seriji [[Walt Disney Animated Classics|Walt Disneyevih animiranih klasika]], ''Dumbo'' se temelji na priči Helen Aberson i ilustracijama Harolda Pearla za prototip lutke ("Roll-a-Book").<ref>''[http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/obituary-helen-aberson-mayer-1086764.html Obituary: Helen Aberson Mayer.] www.independent.co.uk.'' April 12, 1999. pristzp 30. IX 2009.</ref> Glavni lik je Jumbo Jr., polu-[[antropomormizam|antropomorfni]] [[slonovi|slon]] kome su dali podrugljiv nadimak "Dumbo". Ismijavaju ga zbog velikih [[uho|ušijuušijuju]]ju, ali je on zapravo sposoban [[let]]jeti pri čemu svoje uši koristi kao [[krila]]. Kroz cijeli film, njegov jedini prijatelj, osim majke je [[miš]] po imenu Timothy — što je odnos koji parodira stereotipno neprijateljstvo miševa i slonova.
 
''Dumbo'' je napravljen kako bi pokrio financijske gubitke filma ''[[Fantasia (film)|Fantasia]]''. Napravljen je na jednostavan i ekonomičan način, te je sa 64 minuta trajanja jedan od najkraćih Disneyevih animiranih filmova.
* [[Verna Felton]] (van špice) kao Mrs. Jumbo, Dumbova majka; također i kao Slonovski matrijarh, ženski vođa cirkuskih slonova.
* [[Herman Bing]] kao Direktor cirkusa, iako ne istinski zao, prikazan je kao strog i povremeno bahat čovjek. Pojavljuje se kao negativac u ''[[Disney's Villains' Revenge]]''
* [[Margaret Wright (glumica)|Margaret Wright]] kao Casey Junior, lokomotiva koja vuče cirkuski vlak. Casey Junior ima [[2-4-0]] aranžman kotača, četverokotačni vagon, veliki dimnjak u obliku repa, malu kapicu, kratkio kotao, malu kupolu sa zviždaljkom na vrjhu i mali hvatač ispred.
* [[Sterling Holloway]] kao Mr. Stork
* [[Cliff Edwards]] kao Jim Crow