Razlike između izmjena na stranici "Dolina smrti"

Dodano 12 bajtova ,  prije 6 godina
m/м
robot kozmetičke promjene
m/м (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
m/м (robot kozmetičke promjene)
'''Dolina Smrti''' ({{lang-en|Death Valley}}) se nalazi jugoistočno od planinskog masiva [[Sijera Nevada]] u [[Veliki Basen|Velikom Bacenu]]. Graniči se na istoku s planinama [[Grapevine Mountains]], [[Funeral Mountains]] i [[Amargosa Range]], na zapadu s planinama [[Cottonwood Mountains]] i [[Panamint masiv]]. Ona je jedan od najboljih primera geološke konfiguracije Velikog Bazena.
 
Dolina Smrti je najniža tačka na zapadnoj hemisferi, 86 metara ispod nivoa mora. Dolina zrači ekstremne količine toplote, tako da su temperature među najvišima na svetu. Najviša zabeležena temperatura zabeležena u SAD, i druga najviša na svetu, bila je 134 °F (56.7 °C) u Greenland Ranch-u u blizini doline [[10. 7.|10. jula]] [[1913]]. Najviša prosečna temperatura u julu je 116  °F (47 -{°C}-), a temperature iznad 120  °F (49 -{°C}-) su vrlo česte. Atmosferske padavine su manje od (50 [[milimetar|mm]]) kiše godišnje. Reke [[Amargosa]] i [[Furnace Creek]] teku kroz dolinu, ali iščezavaju u pesku.
 
Iako u Dolini Smrti ima vrlo malo kiša, dolina je podložna poplavama za vreme velikih kiša, jer tlo ne može da upije velike količine vode, tako da dolazi do opasnih bujica. Takva bujica je u [[august|avgustu]] [[2004]]. odnela dva života i zatvorila nacionalni park.
 
U kasnom [[Pleistocen]]u, dolina je bila dno preistorijskog jezera Menli. Dolini su dali ime emigranti [[1849]]. za vreme kalifornijske [[Zlatna groznica|“zlatne groznice“]] koji su morali da prelaze dolinu na putu do zlatonosnih polja. U vreme [[1850-e|1850-tih]], u dolini je iskopavano zlato i srebro. U [[1880e|1880-tim]] godinama otkriven je [[Boraks|boraks]] koji je vađen vagonetima koje je vuklo dvanaest mula.
 
== Domorodačko stanovništvo ==
Dolina Smrti je dom plemena [[Timbiša]], koji su naseljavali dolinu bar u poslednjih 1.000 godina. Neke porodice još žive u dolini u indijanskom selu. Ime doline, ''tümpisa'', znači „kamena boja“ jer se u dolini vadi crvena oker boja. Drugo selo u dolini nalazilo se u [[Grapevine Kanjon]]u u blizini sadašnjeg naselja [[Scotty's Castle]]. Zvalo se ''Maahunu'', čije značenje nije pouzdano sigurno, iako ''hunu'' znači 'kanjon'.
 
== Fotografije ==
 
== Izvori ==
* U.S. Geological Survey Professional Paper 494, Hunt, C.B., and Mabey, D.R., 1966, General geology of Death Valley, California (adapted public domain table)[http://www2.nature.nps.gov/geology/usgsnps/deva/devasalt.html]
{{Commonscat|Death Valley}}