Diskografska kuća – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto s hr wiki
 
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 2:
 
== Izdavačke kuće u Hrvatskoj ==
Vodeća diskografska kuća u [[Hrvatska|Hrvatskoj]] je [[Croatia Records]], nekadašnji [[Jugoton]] osnovan u [[Zagreb|Zagrebu]]u [[1947]]. godine. Mijenja naziv u Croatia Records nakon demokratskih promjena u Hrvatskoj 1990. godine.
 
Drugi su hrvatski izdavači [[Dallas Records]], [[Orfej (diskografska kuća)|Orfej]], [[Dancing Bear]], [[Aquarius Records]], [[Hit Records]], [[Cantus Records]], [[Scardona]], [[Tutico]] i drugi, te [[Menart]], koji je u vlasništvu [[Slovenija|slovenske]] matične kuće.
 
[[Hrvatska diskografska udruga]] zastupa i promiče interese diskografa u Hrvatskoj, odnosno interese hrvatske glazbene industrije uopće. Utemeljena je [[1995]]. godine. Prvotno je osnovana kao udruga fizičkih osoba koje se bave diskografijom i s njom povezanim djelatnostima, jer je taj oblik udruživanja bio tada jedino moguć. U prvom Upravnom odboru [[Hrvatska diskografska udruga|HDU]] bili su [[ Hrvoje Markulj]], predsjednik, [[Veljko Despot]], dopredsjednik, [[Zdravko Josipović]], tajnik, [[Šima Jovanovac]] i [[Branko Paić]]. Sjedište HDU je u Zagrebu.
 
[[Porin (nagrada)|Porin]] je najuglednija diskografska nagrada u Hrvatskoj, ustanovljena [[1993]]. godine, a redovito se godišnje dodjeljuje od [[1994]]. godine. Idejni začetnici i pokretači nagrade su diskograf [[Veljko Despot]], [[skladatelj]]i [[Zrinko Tutić]] i [[novinar]] [[Dražen Vrdoljak]], a utemeljitelji [[Hrvatsko društvo skladatelja]], [[Hrvatska glazbena unija]], [[Hrvatska radiotelevizija]] i [[Hrvatska diskografska udruga]].
== Vanjske poveznice ==
* [http://www.myhitonline.com/features/interviews/lc/lisa_cullington.htm Intervju sa izdavačem Universal Musica]
* [http://stonebridgemastering.com/blog/?p=35 Digital Publishing Standard]
* [http://www.allmusicindustrycontacts.com/music-publisher.htm Informacija o izdavaču glazbe]
* [http://www.musicpowers.com/publishing.html Kako započeti diskografsku kuću]
 
[[Kategorija:Muzika]]
[[Kategorija:Izdavaštvo]]