Digital Equipment Corporation – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: Automatska zamjena teksta (-[[category: +[[Kategorija:)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
[[Datoteka:Digital 556-flattened4.svg|desno|250px]]
'''Digital Equipment Corporation''' je bila najnaprednija [[sjedinjene Američke Države|američka]] kompanija u oblasti [[kompjuter]]ske industrije. Unutar industrije je bila poznata pod skraćenicom'''DEC'''. (Ovu skraćenicu je svojevremeno koristio i sam Digital, <sup>[[Digital Equipment Corporation#Bilješke|<nowiki>[</nowiki>1<nowiki>]</nowiki>]]</sup> ali je službeno ime uvijek bilo DIGITAL.) Njeni PDP i VAX modeli su po mišljenju mnogih bili najpopularniji mini-kompjuteri u znanstvenoj i inženjerskoj zajednici 1970-ih i 1980-ih. DEC je u junu 1998. godine kupljen od strane [[Compaq]]a, koji se nakon toga spojio s [[Hewlett-Packard]]om u maju 2002. godine. Godine [[2006|2006.]] njeni modeli su se još uvijek proiuvodili pod HP-ovim imenom. Od 1957. do 1992. sjedište tvrtke je bila stara predionica vune u gradu [[Maynard (Massachusetts)|Maynard]] u [[Massachusetts]]u.
 
Digital Equipment Corporation se ne smije miješati s [[Digital Research]]om; dvije tvrtke nisu imale nikakve veze, nego su predstavljale posebne entitee; niti s [[Western Digital]]om (usprkos toga što je Western Digital napravio [[LSI-11]] chipsetove korištene u DEC-ovim [[PDP-11]]/03 kompjutera). S druge strane valja podsjetiti da su postojale laboratorije pod nazivom [[Digital Equipment Corporation#Istraživanje|Digital Research Laboratories]] gdje je DEC vršio istraživanja.
 
== Istraživanje ==
DEC-ove istraživačke laboratorije (ili Istraživačke laboratorije) su vršile Digitalova korporativna istraživanja. Nekima od njih je upravljao [[Compaq]] a još uvijek njima upravlja [[Hewlett-Packard]]. Laboratorije su:
* Western Research Laboratory (WRL) u [[Palo Alto (Kalifornija)|Palo Altu]]
* [[DEC Systems Research Center|Systems Research Center]] (SRC) u [[Palo Alto (Kalifornija)|Palo Altu]]
Red 26:
* [[Paul Vixie]]
 
Neki od radova Istraživačih laboratorija su objavljivani i u [http://www.hpl.hp.com/hpjournal/dtj/past.htm časopisu Digital Technical] do 1998. Dio tih podataka je dostupan online na [ftp://ftp.digital.com/pub/DEC/ ftp.digital.com], u poddirektorijima WRL, SRC, NSL, CRL, PRL (v. gore) <sub>(provjereno u julu 2006.)</sub>
 
== Bilješke ==
{{commonscat}}
* "DEC used by Digital itself:" ''PDP11 Processor Handbook'' (1973): page 8, "DEC, PDP, UNIBUS are registered trademarks of Digital Equipment Corporation;" page 1-4, "Digital Equipment Corporation (DEC) designs and manufacturers many of the peripheral devices offered with [[PDP-11]]'s. As a designer and manufacturer of peripherals, DEC can offer extremely reliable equipment... The LA30 DECwriter, a totally DEC-designed and built teleprinter, can serve as an alternative to the Teletype."
Red 36:
 
== Vanjske veze ===
* [http://www.OpenVMS.org OpenVMS.org]
* [http://www.Tru64.org Tru64.org] (initially Ultrix, then OSF1, and then Digital UNIX)
 
[[Kategorija:Bivše kompanije]]