Štafeta mladosti – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m poveznica na Stadion JNA
Red 6:
Štafeta mladosti je uvedena [[1945]]. godine, na predlog omladine [[Kragujevac|Kragujevca]], kao „Titova štafeta“. U prvoj Titovoj štafeti, učestvovalo je 12500 omladinaca, koji su pretrčavši trasu dugu 9000 kilometara, Titu predali prvih devet štafetnih palica i Plavu knjigu sa 15000 potpisa omladine [[Šumadija|Šumadije]]. Te prve štafete predate su mu u [[Zagreb]]u, dok je narednih godina, sve do [[1956.]] Tito lično primao poslednje nosioce štafete pred Belim dvorom u Beogradu, čemu je prethodio svečani doček na Trgu Republike.
 
Godine [[1957]], na [[Tito]]vu inicijativu, ovajtaj događaj proglašen je za „Dan mladosti“. Do [[Tito]]veTitove smrti, [[1980]]. godine, štafeta se dodeljivala lično njemu na stadionu „[[Stadion JNA|Stadionu JNA]] u [[Beograd]]u. Štafeta mladosti 1980. godine, koja se u susret osamdeset i osmom Titovom rođendanu, na dan njegove smrti [[4. maja]] zatekla na putu po Hrvatskoj, prekinula je svoj put i položena je na odar predsednika u [[Skupština SFRJ|Skupštini SFRJ]].
 
Štafeta mladosti nastavlja svoj život i posle smrti Josipa Broza i postaje simbol ljubavi i odanosti njegovom delu. Sa zakletvom Jugoslovena da će i ubuduće biti čvrsti i nepokolebljivi na Titovom putu, predaje se ispod portreta Josipa Broza, predsedniku [[Savez socijalističke omladine Jugoslavije|Saveza socijalitičke omladine Jugoslavije]].