Cáin Adomnáin – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: Automatska zamjena teksta (-Category: +Kategorija:)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 3:
''Cáin Adomnáin'' je tako izričito zabranio ubijanje djece, svećenika, bogoslova, kao i seljaka koji rade na crkvenim imanjima. Za ubistvo žena su predviđene sankcije kao što je pogubljenje prije koga se prijestupniku prethodno trebala odrezati jedna ruka i jedna noga. Zabranjeno je i [[silovanje]], kao i povreda "kreposti žene plemenitog roda". Ženama je, s druge strane, izričito zabranjeno sudjelovanje u borbi.
 
Prema predaji, Adomnánu je kao uzor za zakonik poslužio raniji, danas izgubljeni tekst koji se pripisuje [[Sveti Patrik|Svetom Patriku]]. U svakom slučaju, ''Cáin Adomnáin'' je značajan kao prvi danas sačuvani dokument kojim se u [[Zapadni svijet|zapadnom svijetu]] nastojala kodificirati ograničenja ratovanja. U tome je bio sličan kasnijem pokretu [[Mir i primirje Božje]], koji se pod pokroviteljstvom [[Katolička crkva|Katoličke crkve]] razvio u kontinentalnoj Evropi.
 
== Literatura ==
* ''Adomnán's Law of the Innocents - Cáin Adomnáin: A seventh-century law for the protection of non-combatants'', translated by Gilbert Márkus. Kilmartin, Argyll: Kilmartin House Museum, 2008. ISBN 978-0-9533674-3-6
* Adomnán of Iona, ''Life of St Columba'', edited & translated Richard Sharpe. London: Penguin, 1995. ISBN 0-14-044462-9
 
== Eksterni linkovi ==
* [http://www.fordham.edu/halsall/source/CainAdamnain.html translation] of the Cáin Adomnáin by [[Kuno Meyer]] at the Internet Medieval Sourcebook.