Commodore 128 – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
 
Red 3:
 
Commodore 128 je bio znatno prošireniji naslednik ranijeg Commodore 64. Novu mašinu je karakterisalo 128 KB [[RAM]]a (eksterno je mogao biti proširen i do 640 KB) i 80-kolonski RGB [[monitor]] za izlaz kao i redizajnirana [[tastatura]] kojoj su dodati [[broj]]evi. U njemu su se nalazila 2 procesora. Osnovni procesor je bio MOS 6510, malo poboljšana verzija procesora [[MOS 6502]] koji je mogao da radi na brzini od [[2 MHz]] (ovaj mod je međutim zahtevao isključivanje 40-kolonskog video izlaza). Drugi procesor je bio [[Zilog Z80]] s pomoću kojeg je kompjuter startao nakon uključivanja i koji je korišćen za osiguravanje kompatibilnosti sa [[CP/M]] operacijski sistemom. Oba [[procesor]]a nisu mogla raditi u isto vreme tako da kompjuter nije bio multiprocesni sistem nego kompjuter s 2 procesora u istom kućištu.
C128 je imao tri režima (moda) rada : C128 mod, koji je radio na brzini od 1 ili 2 MHz sa CPUom 8502 i imao dostupan i 40 i 80-kolumni tekst mod; CP/M režim, koji je koristio Z80 odnosno drugi CPU u 40-kolonskom tekstualnom režimu ili 80-kolonski tekstualni režim; i C64 režim koji je bio 100% kompatibilan sa [[Commodore 64]]. Zbog broja programa za C64 na kraju se gotovo uvek koristio samo ovaj posljednji mod
 
== Commodore 128 režim ==
[[Datoteka:C128mobo.jpg|thumb|250px|C128 matična ploča]]
Iako su [[grafika|grafičke]] i zvučne sposobnosti C64 opšteprihvaćene kao odlične, popularni računar je bio predmet mnogih kritika. 40-kolonski VIC-II video ekran, iako odličan za video igre, često je smatran neadekvatnim i neproduktivnim za druge primene (obrada teksta, na primer). Nedostatak numeričke tastature je takođe bio problem za kancelarijski [[softver]]. Dalje, BASIC 2.0 koji je bio ugrađen u Commodore 64 bio krajnje ograničen i nije podržavao ključne reči za rukovanje grafičkim i zvučnim sposobnostima sistema. Njima se jedino moglo pristupiti preko isuviše komplikovanih PEEK i POKE komandi ili uobičajenim mašinskim jezikom. Još jedan problem je bio nedostatak dugmeta za reset [[hardver]]a. Konačno disketna jedinica 1541 koju je koristio 1541 je bila najsporija od svih na tržištu.
 
Tvorci C128 uspeli su da otklone većinu ovih nedostataka. Novi VDC čip obezbedio je C128 80-kolonski RGB ekran u [[boja|boji]]. Novi procesor MOS 8502 je bio potpuno kompatibilan sa C64 6510, a mogao je da radi i na duplo većoj brzini ukoliko je to bilo potrebno. Tastaturi su dodate numeričke tipke kao i još mnoge druge. Zastareli Commodore Basic 2.0 zamenio je mnogo fleksibilniji i moćniji Microsoft Basic 7.0 koji je posedovao i ključne reči stvorene za lakše korišćenje mogućnosti ove mašine. U sve to je uključen i monitor mašinskog jezika, poboljšan je ekranski editor i sistemu je dodato dugme za resetovanje.
 
Tri nova uređaja disk dodata su u spoju Commodore 128, 1570, 1571 sa 3,5-inčnim 1581 obećavajući veće brzine prenosa preko novog burst moda. Disk drajvovi su imali više RAM memorije na [[matična ploča|matičnoj ploči]] nego njihovi prethodnici, drajvovi 1540 i 1541.,a sam kompjuter je takođe imao mnogo više [[RAM]] memorije od Commodore 64 kao i daleko veću proporciju za programiranje u BASICu zahvaljujući novom MMU čipu. Ova osobina omogućila je da kod BASIC programa bude uskladišteno dvojeno od promenljivih povećavajući sposobnost mašine da operiše kompleksnijim programima. Osnovni problem pri radu i programiranju se ostalo hardversko ograničenje 8bitnih procesora koji nisu mogli raditi s više od 64 Kb, što je ovdje zaobiđeno "gerilskom metodom" da kompjuter ima duplo više memorije, ali procesor uvek vidi samo 64 KB.
 
== CP/M režim ==
Drugi od dva procesora računara bio je [[Zilog Z80]], koji mu je dopuštao da pokrene CP/M operativni sistem; mašina je posedovala sljedeće verzije tog sistema:
* [[CP/M]] 3.0
* takozvani CP/M Plus
* ADM 31/3A,
 
a Komodor 128 i prateći 1571 disketni uređaj bili su dizajnirani da pokreću skoro svaki Kaypro-određen softver bez modifikacije.
Red 25:
Još jedna osobina koja je činila ovaj računar jedinstvenim među CP/M sistemima bila je ta da su neki od BIOS servisa niskog nivoa vršeni čipom 8502 umesto sa Z80. On je prebacivao kontrolu 8502 pošto je postavio vrednosti parametara u označene memorijske lokacije. Z80 se zatim sam isključuje da bi se opet uključio pošto je 8502 završio BIOS rutinu sa statusom dostupnim u RAM memoriji za proveru.
 
== C64-režim ==
Ugradivši originalni C64 BASIC i KERNAL ROM-ove u celosti (16 KiB ukupno), C128 postiže skoro 100% kompatibilnosti sa C64 softverom. C64 režimu se može pristupiti na tri različita načina:
* Pritiskanjem dugmeta sa „Commodore“ logom pri podizanju sistema
Red 39:
 
== Tržišne performanse ==
Sistemska arhitektura računara C128, koja je u slučaju C128 D sa proširenjem memorije u sebe uključivala i tri CPU-a, pet tipova RAM memorije, tri operativna moda, dve brzine sistema, dva [[grafički čip|grafička čipa]] i dva potpuno različita [[flopi disk]]a niskog nivoa, bila je barokna u pozitivnom smislu i uopšte neortogonalna. Ova složenost na visokom nivou je verovatno bila faktor u ograničenom uspehu ovog računara ali takođe i razlog za popularnost ove mašine među dugoročnim korisnicima CBM-a i “[[haker]]ima”. Zato što je C128 pokretao sve C64 softvere, i zbog sledeće generacije 16-bitnih kućnih računara, primarno Komodor Amige (Commodore Amiga) i Atari ST-a (Atari ST), relativno malo softvera se pojavilo za C128 (verovatno oko 100-200 pravih komercijalnih naslova, plus uobičajeni “type-in” programi iz [[magazin|časopisa]]).
 
Dok je C128 prodao ukupno četiri miliona primeraka između [[1985]]. i [[1989]]. godine, njegova popularnost je bila bleda u odnosu na njegovog prethodnika. Za ovakvu prodaju C128 računara okrivljeni su nedostatak domaćeg softvera i Komodorov manje agresivni [[marketing]]. Dodatno objašnjenje može se naći u činjenici da je C64 prodat velikom broju ljudi, koji su bili zainteresovani za video igrice, u čije unapređenje skupi C128 nije uložio mnogo truda. C128 je sigurno bio bolja poslovna mašina nego C64, ali ne i bolja mašina za igranje video igrica dok su ljudi koji su želeli poslovne mašine kupovali skoro isključivo klonove IBM PC računara.
 
== Vidi još ==
* [[Commodore PET|Komodor PET]]
* [[Commodore VIC-20|Komodor VIC-20]]