CP/M – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Fix
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 20:
* [[BIOS]] (Basic I/O system - osnovni sustav za ulazno/izlazne jedinice).
 
Rastavljanjem CP/M na tri osnovne abstrakcije omogućilo je da se CP/M proširi na mnoga računala; tvorci novog računarskog sistema nisu više trebali više razviti novi operacijski sustav, već su samo trebali napisati BIOS, dok su ostale dvije komponente CPP i BDOS samo je bilo potrebno ponovno prevesti s programom-prevodiocem (kompajlerom).
 
== Hardverski model ==
Red 29:
* Jednu disketnu jedinicu
 
Ovo je bio jedini sklopovni sustav za CP/M koje je podržavala tvrtka Digital Research, sve druge tvrtke koje su proizvodile CP/M kompatibilne sustave trebale su same mjenjati i napisati dijelove CP/M operacijskog sustava za svoje sklopovlje. Ovaj posao modificiranja bio je olakšan zbog toga što je CP/M imao tri osnovne abstrakcije: CPP, BDOS, i BIOS. Dok je većina promjena za tvrtke koje su proizvodile CP/M kompatibilna računala događala u BIOS-u, tj. u programima koji su imali izravni dodir s sklopovljem.
 
== Poznati kompjuteri s CP/M operativnim sistemom ==
Red 42:
* [[Iskra Delta Partner]] (građen u [[Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija|Jugoslaviji]])
 
== Propast CP/M ==
Nakon donošenja zaključka o stvaranju [[IBM PC]] kompjutera 1980. godine korporacija [[IBM]] je krenula tražiti kompaniju od koje će kupiti [[operativni sistem]]. Prvi cilj im je bio Digital Research koji će odbiti poslovni dogovor nakon čega ga IBM sklapa s [[Microsoft]]om koji po sklopljenom dogovoru nabavlja [[MS-DOS]] čiju praktički osnovu čine programerske postavke, naredbe iz CP/M operativnog sistema, koji nakon ove svoje propale šanse počinje gubiti tržište i nestajati tako da je njegova posljednja verzija dovršena [[1986]]. godine. Gary Kildall vlasnik i glavni programer Digital Research će uvidjevši posljedice svoje katastrofalne odluke koja je Microsoftu dala kompjuterski [[monopol]] postat [[alkoholi|alkoholičar]]čar i poginuti u barskoj tučnjavi 1994. godine.