Brønsted–Lowryjeva teorija kiselina i baza – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 3:
[[Datoteka:Autoprotolyse eau.svg|thumb|upright=1.5|Voda kao i kiselina i baza. Jedan H<sub>2</sub>O se ponaša kao baza i prihvata H<sup>+</sup> da bi postao H<sub>3</sub>O<sup>+</sup>; drugi H<sub>2</sub>O se ponaša kao kiselina i gubi H<sup>+</sup> pri čemu postaje OH<sup>-</sup>.]]
 
== Osobine kiselina i baza ==
Ako se neko [[hemijsko jedinjenje|jedinjenje]] ponaša kao kiselina tj. donira proton onda mora postojati baza koja će prihvatiti proton. Tako da koncept Bronsted-Lorija može biti predstavljen reakcijom
:kiselina + baza {{eqm}} kongjugovana baza + konjugovana kiselina.
Konjugovana baza je jon ili molekul koji ostaje nakon što kiselina izgubi proton a konjugovana kiselina je vrsta koja nastaje nakon što baza primi proton. Reakcija se može odvijati u oba smjera i u oba slučaja kiselina donira proton bazi.
 
Voda je amfoterna i može se ponašati i kao kiselina i kao baza. U reakciji sa sirćetnom kiselinom voda se ponaša kao baza:
Red 16:
u kojoj voda donira proton amonijaku. Hidroksidni jon je konjugovana baza vode koja se ponaša kao kiselina a amonijum jon je konjugovana kiselina baze amonijaka.
 
Jake kiselina kao što je [[hlorovodonična kiselina]] [[elektrolitska disocijacija|disosuje]] potpuno. Slabe kiseline kao što je [[sirćetna kiselina]] disosuju djelimično pri čemu je [[elektrolitska disocijacija|konstanta disocijacije]] kiseline, pKa kvantitativna mjera jačine kiseline.
 
Veliki broj jedinjenja može biti klasifikovano u Bronsted-Lorijeve kiseline: neorganske kiseline i njihovi derivati kao što su [[sulfonat]]i, fosfonati itd., [[karboksilne kiseline]], [[amini]], karbonske kiseline, 1,3 diketoni kao što je acetilaceton, etil acetoacetat ili Meldrumova kiselina i mnoge druge.
Red 24:
Tipični rastvarači donori koji se koriste u hemiji kiselina i baza su [[di-metil-sulfoksid]] ili tečni amonijak imaju [[atom]] [[kiseonik]]a ili [[dušik|azota]] sa slobodnim elektronskim parom koji može biti korišten da se veže sa protonom.
 
== Bronstedova kiselost nekih Luisovih kiselina ==
Neke Luisove kiseline koje su definisane kao akceptor elektronskog para se takođe mogu ponašati i kao Bronsted-Lorijeve kiseline. Na primjer jon [[aluminijum]]a Al<sup>3+</sup> može prihvatiti elektronske parove vode kao u sljedećoj reakciji:
:Al<sup>3+</sup> + 6H<sub>2</sub>O → Al(H<sub>2</sub>O)<sub>6</sub><sup>3+</sup>
Red 38:
Ovdje se borna kiselina ponaša kao Luisova kiselina i prihvata elektronski par sa atoma kiseonika iz jednog molekula vode koji zatim donira proton drugom molekulu vode i zato se ponaša kao Bronstedova kiselina.
 
[[Kategorija: Kiseline]]
[[Kategorija: Baze]]
 
[[de:Säure-Base-Konzepte#Definition nach Brønsted und Lowry]]