Bollywood – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Alan (razgovor | doprinos)
m Reverted edits to last version by Kolega2357-Bot (Vandalism)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 8:
''[[Raja Harishchandra]]'' (1913) je bio prvi igrani film napravljen u Indiji.Od 1930. godine indijska filmska industrija proizvodi više od 200 filmova godišnje. Prvi film sa zvukom je bio veliki hit u Indiji.
 
Kasnih 1950ih, Bolivud je napravio prvi film u boji, ali je ipak je većina filmova nastavila da se snima u crno-bijeloj tehnici sve do 1960-ih. U ovom vremenu su u industriji najviše bile zastupljene muzičke romanse i melodrame. Uspješni glumci tog vremena su Dev Anand, Dilip Kumar i Raj Kapoor, a glumice Nargis, Meena Kumari, Nutan i Madhubala. Kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih su najpopularniji proizvod postale romanse i akcioni filmovi, a zvijezde tog doba su Rajesh Khanna i Dharmendrall. Sredinom 1970ih počinju se snimati nasilni filmovi o gangsterima i banditima. Amitabh Bachchan, zvijezda poznata po njegovoj ulozi "ljutitog mladog čovjeka", je vodio ovaj trend sa Mithun Chakraborty i Anil Kapoor. koji su trajali do ranih 1990ih. Glumice iz ovog doba uključuju Hemu Malini, Jayu Bachchan i Rekhe
 
Sredinom 1990ih, na scenu opet stupaju muzičke romanse, a filmovi toga doba su Hum Aapke Hain Kaun 1994. i Dilwwale Dulhania Le Yayenge 1995. Zahvaljujući tim filmovima u indijskoj industriji se rađaju nove zvijezde glumaca kao što su Shahrukh Khan, Aamir Khan i Salman Khan, i glumice Sridevi, Madhuri Dixit i Kajol. U tom periodu akcije i komedije su takođe bile zastupljene sa glumcima kao što su Govinda i Akshay Kumar i glumicama Raveena Tandon i Karisma Kapoor.
 
2000e počinje porast popularnosti Bolivud filmova u svijetu. Ovo je vodilo snimanju filmova sa više kvaliteta, tehničkih unapređenja i dr. Bolivud-manija raste u Sjedinjenim Američkim Državama. Neke od najvećih filmskih kuća, kao što su Yash Raj films i Dharma production bili su proizvođači novih modernih filmova. Filmovi koji su najuspješnije prošli na stranom tržištu bili su Devdas,Koi Mil Gaya, Kal Ho Naa Ho, Veer-Zaara i Dhoom2. A takođe se pojavljuje i nova generacija popularnih glumaca kao što su Hrithik Roshan, Abhishek Bachchan i glumice Aishwarya Rai, Preity Zinta i Rani Mukerji, a takođe se očuvala i popularnost glumaca iz prošle dekade.