Razlike između izmjena na stranici "Blaž Jurjev Trogiranin"

m/м
robot kozmetičke promjene
m/м (Fix)
m/м (robot kozmetičke promjene)
 
|opis =Gospa od Kaštela, na njoj se potpisao ''Blasius de Iadra''
|datum_rođenja = oko [[1412]], [[Trogir]] ?
|datum_smrti = oko [[1448]]<br />[[Zadar]]
|polje = [[slikarstvo]]
|praksa = [[Dalmacija]], [[Trogir]]
Ni dan danas nije posve jasno gdje je rođen, po nekima je iz [[Lika|Like]] ([[Lapac]]) no većina misli da je rođen u Trogiru ili bližoj okolici.
 
Kao slikar zanimljiv je i stoga, jer je kasno otkriven. O njemu je bilo nekih arhivskih podataka, ali njegov opus bio je nepoznat. Zatim su neki povjesničari umjetnosti (prvenstveno [[Kruno Prijatelj]] ) uočili srodnosti među nekim njegovim djelima razbacanima po cijeloj Dalmaciji i grupirali ih u cjelinu, te je nakraju Kruno Prijatelj na osnovu stilske analize to pripisao istom majstoru. Kasnije je ta njegova teza potvrđena, - otkrićem potpisa ''Magister Blasius pictor'' sa stražnje strane oltarnog [[poliptih]]a iz crkve na [[Čiovo|Čiovu]] (za vrijeme restauracije 1950-ih), tako je '''Blaž Jurjev''' i njegov opus počeo izlaziti na svijetlo dana iz mraka [[Srednji vijek|srednjeg vijeka]].
 
Kao ''Magister Blasius pictor'' prvi put se spominje u jednom dokumentu iz [[Split]]a [[1412]]., tako da znamo da je kao majstor jedne radionice radio na ukrašavanju stropa splitske katedrale.<ref name=ban>[http://hrcak.srce.hr/file/26696 Irena Benyovsky Latin: Uloga bratovštine Sv. Duha u Trogiru u srednjem i ranom novom vijeku (Hrvatski institut za povijest, Zagreb) {{PDF}}]</ref> Nakon toga pronađen je dokument u Trogiru, iz kojeg je vidljivo da je [[1419]]. trogirska komuna od njega naručila oslikavanje [[Mađarska|ugarske]] zastave. Nakon toga Blaž odlazi u [[Venecija|Veneciju]]. Po povratku [[1420]]. odlazi u [[Dubrovnik]], gdje dobija posao komunalnog slikara i protomajstora slikarske radionice. Nakon šest dubrovačkih godina, vraća se u Trogir. U Martikuli trogirske Bratovštine Sv. Duha navodi se da je postao član bratovštine [[1429]]., i da je [[1436]]. izabran za župana.
Pronađen je i ugovor od [[15. 9.|15. septembra]] [[1437]]. između ''Bratovštine Sv. Marije'' (Male braće na Čiovu) i Magister Blasiusa o izradi oltarne slike (''unam anconam seu palam ad altare maius dicte ecclesia'') za izradu poliptiha za crkvu Sv. Jakova na Čiovu. [[1436]]. Iz nekih [[notar]]skih zapisa izašlo je na svijetlo dana da je Blaž Jurjev bio prilično bogat, posjedovao je dvije kuće u Trogiru i dosta zemlje. Pronađena je i njegova oporuka koju je [[1448]]., sastavio u [[Zadar|Zadru]], iz nje je vidljivo da je svoju kuću sa zemljištem blizu Sv. Petra u Trogiru, ostavio ''Bratovštini Sv. Duha'', novac je ostavio za gradsku ubožnicu, hodočasnike i izgradnju gradskih bedema<ref name=ban/>.
 
Njegovo slikarstvo pripada kasnogotičkom internacionalnom evropskom stilu, pod snažnim venecijanskim uplivom. Njegova [[raspelo|raspela]] i [[poliptih|poliptisi]] su melodioznih linija, voluminozni i otmjeni, puni idealiziranih i dekorativnih oblika. Neki u njegovu opusu vide snažan upliv [[Jacobello del Fiore|Jacobella del Fiore]] dok drugi tvrde da je na njega presudniji uticaj imao [[Gentile da Fabriano]].
 
== Značajnija djela ==
== Literatura ==
* [[Kruno Prijatelj]]: ''Slikar Blaž Jurjev'', Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Zagreb,1965.
* Kruno Prijatelj: ''Umjetnički profil slikara Blaža Jurjeva'', Katalog izložbe Blaž Jurjev Trogiranin, Split-Zagreb 1986. -1987.
* Irena Benyovsky Latin, ''Uloga bratovštine Sv. Duha u Trogiru u srednjem i ranom novom vijeku'', Povijesni prilozi 32, Zagreb 2007.
* Francesco Semi: ''Biagio di Giorgio da Traù'', in Francesco Semi-Vanni Tacconi (cur.), Istria e Dalmazia, Uomini e Tempi. Dalmazia, Del Bianco, Udine 1992.
 
== Izvori ==
{{izvori}}
 
== Vanjske veze ==
* [http://www.arcipelagoadriatico.it/uomini/dalmati/digiorgio ''Magister Blasius pictor, un talento a lungo sconosciuto'', portal Centro Di Documentazione Della Cultura Giuliana Istriana Fiumana Dalmata]
 
[[Kategorija:Gotički slikari]]