Razlike između izmjena na stranici "Blade (film)"

Dodano 19 bajtova ,  prije 7 godina
m
robot kozmetičke promjene
m (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
m (robot kozmetičke promjene)
| režija = [[Stephen Norrington]]
| producent =
| scenarij = '''Scenarij:'''<br />[[David S. Goyer]]<br />'''Strip:'''<br />[[Marv Wolfman]]<br />[[Gene Colan]]
| narator =
| uloge = [[Wesley Snipes]]<br />[[Stephen Dorff]]<br />[[Kris Kristofferson]]<br />[[N'Bushe Wright]]<br />[[Donal Logue]]<br />[[Sanaa Lathan]]<br />[[Arly Jover]]
| glazba = [[Mark Isham]]
| fotografija =
Film ima i dva nastavka, [[Blade II|Blade 2]] iz [[2002]]. te [[Blade: Trinity]] koji je zaokružio trilogiju, a premijerno je prikazan u [[decembar|prosincu]] [[2004]].
 
== Radnja ==
{{Otkrivanje radnje}}
Film počinje sa hospitaliziranom trudnicom za koju je jedan od liječnika rekao, kako smatra da ju je ugrizla neka vrsta divlje životinje. U daljnjem procesu borbre za njezin život i pokušavanja oživljavanja, ona rađa dječaka i netom umire. Uporedo s tom scenom, u drugom dijelu grada pratimo zavodljivu ženu i mladića kako dolaze u nekakav noćni klub. Kako scena i radnja napreduje, pridošlica u klub shvaća da je nešto pogrešno u vezi atmosfere u tom klubu, ali ipak nije mogao razabrati što je u pitanju. Međutim, njegovi strahovi su ubrzo potvrđeni kada je krv počela teči kao slap po podu. Tad u biti otkriva da su u klubu većinom vampiri. Pokušava se spasiti, ali nikako ne može pobjeći od odvratnih bića koja su ga okružila. I kad se gledateljima čini da je mladić u stupici osuđen na groznu smrt, jedan od žednih vampira pogledajući u tihog neznanaca koji se upravo odnikud pojavio, reče "dnevni šetač".
Dalje pratimo događanja u bolnici i nastojanja dr. Karen Jenson glumi [[N'Bushe Wright]] sa suradnikom dr. Curtis Webom glumi [[Tim Guinee]], da iz potpuno izgorjelog leša saznaju mogući identitet i tajanstveni uzrok smrti. Tijekom ispitivanja, Quinn se na zaprepaštenje prisutnih vraća u život i napada ih. Međutim, odnekud se tu stvori i Blade u mrtvačnici, jer je očito pretpostavio da će Quinn kao vampir ponovo oživti. On napada vampira, ali je još jednom morao pobjeći kad se pojavila policija. Nastalu situaciju za svoj bijeg koristi i Quinn bijegom kroz prozor. Kao pravi pozitivac Blade na odlasku vidi na podu ranjenu dr. Jensen, koja ga moli da joj pomogne. Blade se sažali nad njenom sudbinom i spašava Jensen, odnoseći ju u svoju bazu na operaciju.
Dalje nas radnja filma vodi u dvoranu za sastanke kuće Erebus, gdje pratimo zasjedanje vampirskog vijeća. Bazga Dragonetti glumi [[Udo Kier]] vodi žučnu raspravu o problematičnom ponašanju njihovog člana - nečiste krvi Deacon Frosta glumi [[Stephen Dorff]] . Naglasak je na lošem vođenju svojih poslova oko kluba, te o Bladeu kao stalnoj prijetnji njihovom poretku i načinu života. Naredne scenu pratimo kao žustru prepirku mladog Frosta željnog novina i izazova u ljudskom svijetu, i većine vampira koji smatraju da oni trebaju više ili manje koegzistirati sa ljudskom rasom (vežu ih sklonost intrigama i tajnama, mafijaškom odnosu, i ostalim mutnim poslovima). Također je utvrđeno da među njima postoji neka vrsta stigme od "čiste krvi", gdje bi vampiri (tj. oni koji su rođeni kao vampiri) bili u nadređenom položaju prema onima koji su rođeni kao ljudi, a tek kasnije pretvoreni u vampire. Uvrijeđeni Frost napušta sastanak.
Radnja filma se vraća na dr. Jenson, gdje ju vidimo kako se budi nakon preživjele noći, i nastoji istraživajući po sobi shvatiti gdje se nalazi. Iz te avanture vraća ju iz prizemlja stana razgovor Bladea s Abraham Whistler glumi [[Kris Kristofferson]] i scena gdje otkriva da je Blade poluvampir i da mora primati serume koji ga spriječavaju da pije krv. Dalje joj pobliže objašnjavaju njezino novonastalo stanje i krajnju ulogu njih dvojice kao boraca protiv vampira u cijeloj priči. Unatoč svemu dr. Jenson odluči da ode kući, iako ju je Blade podsjetio na opsanost od Quinn ugriza, i eventuane mogućnosti da i sama postane vampir.
Po dolasku u svoj stan, dr. Jenson u njemu zatiče lažnog policajca Kriegera glumi [[Kevin Patrick Walls]] koji je navodno tu u rutinskoj kontroli. Ubrzo nakon kratkog razgovora isti brutalno napada dr. Jenson, ali nju i ovaj puta spašava nenadana pojava Bladea. Potom saznajemo da je lažni policajac u biti sluga vampira Dickena Frosta i koji želi postati vampir tzv. familier. Blade spašava dr.Jenson, a lažni policajac koristeći gradsku vrevu i trenutak nepažnje uspijeva nekako pobijeći. Dalje opet pratimo Bladea i dr. Jensona u potjeri za odbjeglim lažnim policajcem koja završava pred nekim noćnim klubom. Nakon prepirka sa zaštitarima na ulazu kluba, Blade se opet koristi svojim borilačkim umijećima u klubu i konačno hvata lažnog policajca. Ovaj mu pod prijetnjom otkriva ulaz u podzemni svijet vampira. Kasnije pratimo Bladea i dr. Jensona prolazom do lifta i kako ulaze u ogromnu prostoriju, u biti dolaze u nekakv digitalizirani arhiv i knjižnicu. Paralelno s time pratimo i događanja na opuštenoj zabavi, gdje se sve vrti oko sexa, droge i vampira Frosta. Idilu prekida lažni policajac sa pričom o svom iskustvu pri susuretu sa Bladeom, koji je još uvijek s dr Jenson u arhivu. Frost ga pred svima hladnokrvno ubija. Radnja nas opet vraća na Bladea koji u svom istraživanju pronalazi pretilog komičnog vampira Pearla čuvara zapisa, te od njega dobiva informacije o video fragmentima koji su dijelić proročanstva koje poziva La Magru - duha sa dvanaest duša, koji bi opet probudio Boga krvi. Scena sa pretilim čuvarom zapisa završava tako da je spržen UV-lampom, a Blade i dr. Jenson dolaze u vampirsku knjižnicu. Ubrzo otkrivaju da su u biti upali u zamku, a već savaladanog Bladea spektakularnom eksplozijom spašava njegov pomoćnik Abraham, te zajedno bježe vlakom u metrou.
Nakon uspješnog bijega film nastavlja idilom, gdje Abraham i Blade govore Karen o Bladeovoj prošlosti, njihovoj potrazi za serumom i njegovoj majci. Dalje priča o svome životu i zajedničkoj borbi protiv vampira. Uporedo time svjedočimo i borbi za prevlast među samim vampirima, te Frostovim ubistvom vampira Bazga Dragonettija i nasilnim dolaskom na čelo vijeća. Također saznajemo da dr. Jenson počinje da radi na pronalasku seruma, koji bi Bladeu promjenio život. U biti radi se o vrsti oružja koje se učitavaju s posebno dizajniranim špricama E.D.T.A., a koriste se za uklanjanje krvnih ugrušaka i imaju veliku reakciju na vampirsku krv. Točnije, sastav ekslodira....
Iz laboratorije dr. Jenson blic skok nas vodi na dvojicu glavnih protagonista filma, Bladea i Frosta, koji se susreću u gradskoj vrevi, i gdje Frost bezuspješno pokušava nagovoriti Bladea da prijeđe na stranu vampira.
Ne birajući način i sredstva da dođe do cilja, Frost je sada u Hramu i namjerava ga iskoristiti za La Magra uskrsnuća. Konačno ima ključni sastojak, Bladeovu krv koja će zajedno sa krvlju drugih dvanaest članova vijeća od njega kroz određeni ritual učiniti najsnažnijeg vampira. Moći će nadmašiti sve ostale vampire, njihovu snagu i brzinu. Automatski dobiva neograničene ovlasti o životu i smrti svakog vampira, kao i svu moguću regeneraciju tijela, mogućnost da hodaju po danu, a najbitnije imunitet na srebro.
Ritual la Magra je pokrenut, a iz mračnog tunela neprimjetno izlazi dr. Jenson u potrazi za Bladeom. Opijeni uspjehom vampiri i ne primjećuju da je Blade oslobođen i da je dobio lijek u obliku svježe Jensonine krvi. Blade obnovljene snage, opet je u igri, i počinje konačna borba dobra i zla u bazi hrama. Blade izlazi kao pobjednik, i nastavlja svoju borbu, a dr. Jenson se vraća svome radu u laboratorij.
Posljednja scena filma događa se u [[Moskva|Moskvi]] gdje nam redatelj ostavlja poruku o pojavi vampira u tamošnjim klubovima. Ili je možda ipak tema za neki novi film?
 
== Uloge ==