Bjelovar – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 16:
'''Bjelovar''' je grad u [[Hrvatska|Hrvatskoj]], središte [[Bjelovarsko-bilogorska županija|Bjelovarsko-bilogorske županije]].
 
== Geografija ==
Grad Bjelovar je smješten na visoravni u južnom dijelu Bilogore (sjeverozapadna Hrvatska) na 135 metara nadmorske visine. Bjelovar je sjedište Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i prirodno, kulturno i političko središte ovog kraja.
 
Bjelovar je i raskrsnica putova ovog kraja. Sijeku ga ceste od [[Zagreb|Zagreba]]a za Osijek, zatim iz Varaždina i Koprivnice preko Čazme do Ivanić Grada i auto-ceste, a preko Daruvara na jednu stranu, za Viroviticu, a na drugu stranu za Pakrac i Lipik.
Na kakvom se važnom prometnom pravcu nalazi Bjelovar, govori i početak izgradnje brze ceste Zagreb - Bjelovar - Virovitica, koja će Bjelovar još približiti Zagrebu, ali će biti i snažan poticaj razvoju gospodarstva.
 
Red 34:
Srednja godišnja temperatura u Gradu Bjelovaru je oko 12° C.
 
== Historija ==
Krajem 14. i početkom 15. stoljeća u ovom već gusto naseljenom području nalaze se mnogi plemoćki i crkveni posjedi. U neposrednoj blizini današnjeg Bjelovara nalaze se crkvene župe u Korenovu, Velikim Sredicama, Pavljanima, Međurači i Novoj Rači.
U to doba može se smjestiti začetak Bjelovara koji se prvi put spominje u zasad nepouzdanom zapisu iz 1413. godine.
Red 62:
Grad je sagrađen gotovo u jednome dahu.
 
== Slavni ljudi ==
* Momčilo Bajagić-Bajaga , poznati glazbenik i vođa grupe "Bajaga i Instruktori"
* Bogdan Diklić, poznati glumac
Red 73:
* Ognjen Vukojević, poznati hrvatski nogometaš i reprezentativac
 
== Kultura ==
* [[Bjelovarski odjeci kazališta]] (BOK fest)