Razlike između izmjena na stranici "Bitka u Teutoburškoj šumi"

m
robot kozmetičke promjene
m (robot kozmetičke promjene)
Arminije je bio talac u Rimu u svojoj mladosti. Tu je dobio obuku u vojnim veštinama. Po povratku, bio je bliski Varov savetnik. Potajno je dogovorio savez dotada zaraćenih germanskih plemena. Dok je Var sa svojim legijama bio u okolini reke [[Weser|Vezer]], do njega su stigle podmetnute glasine o pobuni Germana. Odlučio je da sa vojskom krene u gušenje pobune kroz zemlje koje Rimljanima nisu bile poznate. Arminije je otišao kod Germana sa objašnjenjem da će pokušati da izbori njihovu podršku Rimljanima. Ustvari, stavio se na čelo germanske vojske protiv Rimljana. Pošto je znao rimsku vojnu taktiku umeo je da svoje trupe efikasno upotrebi. Borba je vođena u uslovima olujne kiše što je bio dodatni hendikep rimskim vojnicima. Kada je rimska vojska razbijena i masakrirana, Var je počinio samoubistvo, a tako su postupili i drugi rimski visoki oficiri. Poginulo je 15 do 20 hiljada rimskih vojnika. Svi rimski izvori naglašavaju veličinu potpunog rimskog poraza i male gubitke koje su Germani pretrpeli. Ove tvrdnje su potkrepljene arheološkim nalazima.
 
Kada je u Rimu car [[August (rimski car)|Avgust]] čuo vesti o porazu, po zapisima rimskog istoričara [[Gaj Svetonije Trankvil|Svetonija]], bio je toliko potresen da je glavom udarao u zid palate vičući:
{{citat|Quintili Vare, legiones redde!}} (Kvintilije Vare, vrati mi legije!)
 
Tri legije izgubljene u ovoj bici nikada nisu ponovo organizovane.
 
Legenda o bici u Teutoburškoj šumi je imala veliki uticaj na nemački nacionalni pokret u 19. veku. Pobeda ujedinjenih germanskih plemena je korištena kao povod za kritiku izdeljenosti Nemačke na državice.
 
== Vanjske veze ==