Bitka kod Toulousea (721) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 19:
Al Kavlani je opsedao Tuluz, najznačajniji grad Akvitanije. Vojvoda [[Odo Akvitanski]] je odmah otišao da traži pomoć. Vratio se tri meseca kasnije, kada je grad bio iscrpljen i gotovo pred padom.
 
== Odov iznenadni napad ==
Kad je [[Odo Akvitanski]] napustio [[Toulouse|Tuluz]] Muslimani su postali previše samouvereni i ulenjili su se u svojim vojničkim aktivnostima. Nisu održavali dovoljno jaku spoljašnju obranu oko svoga logora, a nisu više ni vršili temeljite i neprekidne izviđačke aktivnosti. Kada se Odo Akvitanski nakon tri meseca vratio mogao je odmah izvesti iznenadni napad na muslimanske snage, koje su opsedale Tuluz. Iznenadni napad na ogromne muslimanske snage izveo je [[9. 6.|9. juna]] [[721]]. i ta bitka je danas poznata pod imenom bitka kod Tuluza.
 
Rasturio je iznenađene muslimanske snage, a pobio je one koji su ostali. Mnogi su pobegli bez oružja i opreme. Al Kavlani je uspeo da pobegne samo sa delom svojih snaga, ali ubrzo je umro, tako da je komanda nad jedinicama ostala u rukama [[Abd Al Rahmana]], koji postaje Emir Al-Andaluzije.
 
== Posledice i značaj bitke ==
Emir [[Abd al Rahman]] je ponovo skupio veliku vojsku u Severnoj Africi, Jemenu i Siriji i napao je Franačku punom snagom [[732]]. Taj put [[Odo Akvitanski]] je pretrpeo katastrofalan poraz u bici kraj Bordoa. [[Bordeaux|Bordo]] je popljačkan, a stanovništvo poklano. Muslimanska vojska je pljačkala i ubijala duboko po unutrašnjosti [[Franačka|Franačke]]. Odo Akvitanski je tražio pomoć ma dvoru [[Merovinzi|Merovinga]]. Majordom [[Karlo Martel]] je pristao da pomogne pod uslovom da Odo ponovo prizna franački suverenitet.