Bitka kod Rafije – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 19:
 
== Uvod ==
Antioh III je stupio na seleukidsko prijestolje godine 223. pne. odlučan da povrati teritorije koje je njegov otac [[Seleuk II Kalinik]] morao predati Egiptu u trećem sirijskom ratu. Pripreme za rat protiv Egipta su počele odmah nakon stupanja na prijestolje, a sam pohod trebao započeti 221. pne. Antioha su, međutim, omele intrige njegovog glavnog ministra [[Hermeja|Hermeje]] i pobune satrapa u istočnim provincijama. Tek kada je uspio riješiti te probleme, Antioh je pokrenuo pohod godine 219. pne.
 
U međuvremenu je i sam Egipat prolazio kroz period političke nestabilnosti, izazvan smrću dugogodišnjeg vladara [[Ptolemej III Euerget|Ptolemeja III]]. Na prijestolje je došao mladi Ptolemej IV, koji je pokazao malo zanimanja za državničke poslove te skoro svu vlast prepustio ministru [[Sosibije|Sosibiju]]. Kraljev ministar je svoju vlast nastojao konsolidirati likvidacijama članova kraljevske porodice i njihovih potencijalnih pristaša, što je izazvalo metež u državnoj upravi. Zbog toga se Egipat nije mogao pripremati za Antiohovu invaziju, a i dio Ptolemejevih komandanta je prebjegao Seleukidima.
Red 39:
Nakon bitke su započeli pregovori, a temeljem njih je sklopljen mirovni sporazum. Sosibije, usprkos očigledne vojničke pobjede, nije inzistirao na teškim uvjetima za Antioha, zadovoljivši se time da vrati egipatsku vlast nad područjima [[Kelesirija|Kelesirije]] koju je Antioh bio osvojio dvije godine ranije. Antiohu je, pak, dozvoljeno da od osvojenih područja zadrži luku [[Seleukija Pijerija|Seleukiju Pijeriju]]. Time su obje strane imale razloga biti zadovoljne ishodom bitke.
 
Bitka je, pak, imala daleko ozbiljnije dugoročne posljedice po Egipat na unutrašnjem planu. S obzirom da je domorodačko stanovništvo po prvi put naoružano i obučavano u hoplitskoj taktici, time je oslabljena vlast grčko-makedonske elite. U godinama i decenijama iza bitke su učestale pobune protiv Ptolemejida, a neko vrijeme su ustanici od ptolemejidske vlasti uspjeli otcijepiti i [[Gornji Egipat]]. Ptolemejidi su, pak, tome nastojali stati na kraj preuzimajući sve više običaja i ikonografije [[stari Egipat|drevnih egipatskih]] faraona. Ti su trendovi primjetni već na steli povodom pobjede koja datira iz novembra 217. pne. a kojoj se Ptolemej prvi put naziva [[faraon]]om ne samo na [[egipatski jezik|egipatskom]] nego i na [[grčki jezik|grčkom jeziku]].
 
== U popularnoj kulturi ==