Bitka kod Notijuma – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 15:
|}}
 
'''Bitka kod Notijuma''' je pomorska bitka između Atine i Sparte, koja se odigrala [[406. pne.]]. Bila je to jedna od bitaka [[Peloponeski rat|Peloponeskog rata]]. U bici pobeđuje [[Sparta]]. Pre bitke [[Alkibijad]] je ostavio Antioha da blokira izlaz spartanske flote iz [[Efes]]a.
Kršeći [[Alkibijad]]ovo naređenje Antioh pokušava uvući Spartance u borbu. Spartanci pod Lisandrom pobeđuju. To Lizandru daje renome pobednika nad atinskom flotom, a Alkibijada smenjuju u Atini.
== Uvod ==
{{Peloponeski rat}}
[[Lisandar|Lizandar]] je postavljen [[407. pne.]] za komadanta spartanske flote. U [[Efes]]u on uspostavlja bazu sa 70 brodova, što gradnjom brodova u samom Efesu povećava na 90. U Efesu uspostavlja diplomatske odnose sa [[Kir Mlađi|Kirom Mlađim]], koji mu daje financijsku pomoć da poveća platu veslača za trećinu. Sa povećanjem plata počeo je privlačiti iskusnije mornare iz atinske flote.
 
[[Alkibijad]] je želio da izazove sukob sa Lisanderom, pa dovlači atinsku flotu u [[Notijum]] blizu [[Efes]]a. Sedeći u Notijumu nije uspeo izazvati bitku sa spartanskom flotom iz Efesa. [[Alkibijad]] odlazi sa nekoliko brodova da pomogne jednom drugom atinskom komadantu u opsadi Fokeje. Većina flote, tj 80 brodova ostaje u Notijumu. Obično bi se u takvim slučajevima flota stavljala pod komandu nekoliko generala, ali [[Alkibijad]] predaje flotu Antiohu, pod naredbom da ne napada Lizandrove brodove. Zbog toga što je flotu predao samo jednom komadantu Alkibijad je kasnije kritikovan.
 
== Bitka ==
Nakon odlaska Alkibijada, Antioh je komadant i odlučuje da navuče [[Sparta]]nce u bitku. Plovi prema [[Efes]]u sa 10 brodova. Plan mu je bio da peloponeski brodovi krenu za njim, a da poteru onda napadne ostatak atinske flote. Plan je bio sličan planu [[bitka kod Kizika|bitke kod Kizika]]. Međutim iznenadnim napadom [[Sparta]]nci potapaju Antiohov brod, a Antioh pogiba. Preostalih devet brodova je ganjano do Notijuma, gde atinska flota nije bila dovoljno spremna za napad cele spartanske flote. U borbi 15 atinskih brodova je zarobljeno, a još sedam potopljeno. Spartanci se vraćaju u Efes slaveći pobedu, a Atinjani u Notijum da se pregrupiraju.
 
== Posledice ==
Nakon što je čuo za bitku, [[Alkibijad]] prekida opsadu Fokeje i vraća se u Notijum da bi povratio paritet flota. Opet [[Lisandar|Lizander]] ne želi da izađe da se bori.
 
Red 35:
U Notijumu nije stradalo toliko mnogo brodova, ali imao je veliki značaj. Notijum je značio kraj [[Alkibijad]]ove karijere, a [[Lisandar|Lisander]] je na spartanskoj strani značajno lansiran kao vojskovođa. Isto tako je bilo bitno uklanjanje Trasibula, talentiranog komadanta, koji je dosta zaslužan za mnoge atinske pomorske pobede.
 
== Vidi još ==
* [[Peloponeski rat]]
 
[[Kategorija:406. pne.]]