Bitka kod Hadrijanopolja – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 23:
 
== Uvod ==
[[Goti]] su bili u Dakiji do [[376]]., a [[Huni]] su ih potiskivali. Jedan od gotskih vođa Frigern moli rimskog cara [[Valens]]a da im dozvoli da se nastane na južnoj obali [[Dunav]]a. Vizigoti su se nadali da će tu naći utočište od [[Huni|Huna]], koji nisu raspolagali dobrim mogućnostima da im vojska prelazi tako široku reku.
 
[[Valens]] je to dozvolio, a čak je pomogao [[Vizigoti]]ma da pređu reku. Pored toga, obećao im je hranu i zemlju. Nadao se da će Goti postati ratari i vojnici i dozvoljava im da budu u sastavu carstva kao saveznici (foederati).
[[Datoteka:ValensSesterce.png|thumb|Valens]]
 
Međutim, kad su prešli, zavladala je glad, a rimski komandanti toga područja su bili jednim delom nepošteni, a jednim delom Rim nije bio u stanju da Gotima dopremi dovoljno hrane.
[[Goti]] se počinju buniti, pa Valens traži pojačanja protiv Gota. Dolaze pojačanja, pa otpočinje rat protiv Gota. Bilo je tu mnogo manjih bitaka, ali nijedna strana nije ostvarivala premoć.
 
Red 48:
== Sastav rimske armije ==
Valens je imao po jednim izvorima oko 15.000 vojnika u Hadrijanopolju. Po drugima i 30.000. Sastav vojske je sledeći:
* 1.500 vojnika carske garde, kojom komanduje Valens. Sastojali su se od 2 bataljona ( po 500 vojnika svaki) teške konjice, koji su napali na početku bitke i jedan bataljon konjanika strelaca.
* 1.000 vojnika elitne konjice. Sastojali su se od obične teške konjice, lakih konjanika strelaca i teško oklopljenih katafrakti.
* 1.500 koljanika uobičajene konjice
Red 57:
Valens saznaje [[9.8.|9. avgusta]] ujutro da je gotski logor severno od grada, pa stiže tamo sa vojskom nakon 7 sati marša preko teškog terena.
 
U 2 popodne Rimljani stižu u neredu pred gotski logor. [[Goti]], s izuzetkom gotske konjice, zauzimaju položaj ispred svoga logora, gde su im bile porodice i ono što su posedovali. Gotski logor je bio u obliku kruga. Frithernov cilj je bio da odgodi bitku dok mu se ne vrati konjica. Goti pale polja da bi dimom odložili rimski napad, a počinju i pregovore za izmenu talaca. Rimljani su smatrali da imaju jaču poziciju, ali nisu znali da Goti kupuju vreme.
 
Jedan deo rimske vojske je započeo bitku bez naredbe da počne bitka. Bili su isuviše nestrpljivi da se osvete Gotima nakon dve godine gotskog razaranja i haračenja po [[Balkan]]u. Teški strelci prvi počinju bitku, ali pošto su krenuli bez podrške potisnuti su . Kad je rimsko levo krilo stiglo do gotskog logora, bilo je prekasno, jer je stigla gotska konjica. Gotska konjica je okružila rimsku vojsku, koja je već bila u neredu nakon prvog napada.