Biofizika – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 60 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q7100 na Wikidati
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
 
Red 1:
'''Biološka fizika''' ili '''biofizika''', je [[fizika]] žive materije, na svim nivoima: molekularnom, ćelijskom i nadćelijskom, uključujući biosferu u cjelini. Nastala je na kontaktu [[Biologija|biologije]], fizike, fizičke hemije i [[Matematika|matematike]]. Pošto proučava žive organizme na različitim nivoima organizovanosti, biofizika je pretežno biološka [[nauka]], ali u punoj mjeri koristi univerzalni karakter osnovnih fizičkih zakona i strogost matematičkih rješenja. Cilj biofizike je, dakle, zasnivanje teorijske biologije, korištenjem zakona fizike i metodologije prirodnih [[nauka]].
 
Specifičnost žive materije se prvo ispoljava na molekularnom nivou organizacije živog svijeta. Savremena etapa razvoja biofizike je u suštini otpočela sa otkrićem prostorne strukture proteina ([[Linus Pauling]]), zatim otkrićem poznate "spirale života" [[James D. Watson]]a i [[Francis Crick]]a, tj. dvostruke spirale [[DNK]]. Dosljedna primjena fizičkih metoda i predstava pri izučavanju nadmolekularnih struktura živog svijeta, dovela je i do otkrića jonske prirode bioelektričnih pojava ([[Alan Hodgkin]], [[Andrew Huxley]]). Pokazalo se da ključnu ulogu imaju membrane, i u spoju sa membranama, oksidacije sa fosforilovanjem – osnovnom energosprežnom funkcijom mitohondrija, bakterija i drugih bioloških čestica.
 
Osnovna su tri pravca u biofizičkim istraživanjima : [[molekularna biofizika]], [[biofizika ćelije]] i [[biofizika složenih sistema]].