Razlike između izmjena na stranici "Biciklizam"

Dodano 25 bajtova ,  prije 5 godina
m/м
robot kozmetičke promjene
m/м (robot kozmetičke promjene)
 
'''Biciklizam''' je način kretanja kopnom korištenjem [[bicikl]]a, prijevoznog sredstva na ljudski pogon. Iako prvotno nastao u [[19. vijek]]u u [[Evropa|Evropi]] kao način bržeg i lakšeg transporta ljudi, danas je osim načina prijevoza i vrlo rašireni [[sport]] te vid [[rekreacija|rekreacije]].
 
== Historija ==
[[Datoteka:Ordinary bicycle01.jpg|thumb|150px|Model bicikla iz 19. vijeka]]
Otkriće bicikla nije vezano za jedno određeno vrijeme odnosno ime konkretnog izumitelja. Kroz historiju je bilo više primjera vozila pokretanog ljudskom snagom, ali su često ona bila bitno drugačija od današnjeg koncepta bicikla. Osoba koja se spominje kao prvi vozač bicikla je [[Njemačka|njemački]] barun [[Karl von Drais]] koji je [[1817]]. godine svojevrsni bicikl na guranje nazvan ''draisine'', a koji još postoji u muzeju Paleis het Loo u [[Apeldoorn]]u ([[Nizozemska]]). Između [[1850]]. i [[1860]]. godine je [[Francuska|Francuz]] [[Ernest Michaux]] sa svojim učenikom [[Pierre Lallement]]om razvijao bicikl s pedalama na prednjem velikom točku. Taj je bicikl Michaux kasnije i patentirao. Ovakvi su bicikli bili teško upravljivi i opasni, jer su padovi bili česti. Problemi sa upravljanjem su donekle smanjeni uvođenjem upravljača i pomicanja sjedala u bolji položaj, međutim pravi napredak je bio uvođenje lančanog pogona kojeg su osmislili J. K. Starley, J. H. Lawson, and Shergold. Starleyev model bicikla iz [[1885]]. godine se najčešće smatra prvim modernim biciklom. Daljnje poboljšanje bilo je uvođenje pnemuatskih guma, [[1888]]. godine, koje je uveo [[Škotska|Škot]] [[John Boyd Dunlop]].
Danas je biciklizam često korišten u [[promet]]u, zatim kao vid zabave te kao sport. Zbog relativno jeftine izrade i dostupnosti to je danas najraširenije prijevozno sredtvo. Pretpostavlja se da danas na svijetu postoji preko milijardu bicikala.
 
== Biciklizam i promet ==
 
Prema današnjim važećim prometnim pravilima u većini država bicikl se smatra prometnim sredstvom, te je dakle biciklista ravnopravan sudionik u prometu. To znači da postoji zakonska regulativa koja propisuje minimalnu potrebnu starost vozača, pravila kretanja po javnim prometnicama, tehničke zahtjeve na bicikl, itd.
Zbog činjenice da u usporedbi s drugim uobičajenim prijevoznim sredstvima (primjerice [[automobil]]om) daleko manje opasan po onečišćenje okoliša a ujedno vrlo pozitivnog učinka na zdravlje ljudi koji voze bicikle, brojni gradovi osiguravaju za bicikliste različitu infrastrukturu koja im olakšava vožnju: odvojene biciklističke staze, posebna mjesta za odlaganje bicikala, dijelove grada u koje je moguće doći isključivo biciklom ili pješice, itd.
 
== Biciklizam kao sport ==
[[Datoteka:Lance-Armstrong-TdF2004.jpg|thumb|250px|Natjecatelj u cestovnom biciklizmu]]
Danas je biciklizam standardni [[Olimpijske igre|Olimpijski sport]] u nekoliko disciplina. Postoji i određen broj biciklističkih disciplina koje nisu u olimpijskom programu. Slijedi lista biciklističkih sportova i disciplina:
* [[cestovni biciklizam]]
* [[brdski biciklizam]]
* [[ciklokros]]
* [[biciklizam na pisti]]
* [[triatlon]]
 
== Vanjske veze ==
{{Commonscat|Cycling}}
* [http://biciclopedia.com/races/index.php Biciclopedia.com's Cycling News]
* [http://www.bikejournal.com www.bikejournal.com]
* [http://www.cyclingnews.com cyclingnews.com]
* [http://www.roadcycling.com Roadcycling.com]
* [http://www.velo-club.net www.velo-club.net] - All the cycling news in French
* [http://www.dailypeloton.com dailypeloton.com]
* Rec.Bicycles Frequently Asked Questions Parts: [http://www.faqs.org/faqs/bicycles-faq/part1/index.html 1], [http://www.faqs.org/faqs/bicycles-faq/part2/index.html 2], [http://www.faqs.org/faqs/bicycles-faq/part3/index.html 3], [http://www.faqs.org/faqs/bicycles-faq/part4/index.html 4], [http://www.faqs.org/faqs/bicycles-faq/part5/index.html 5]
* [http://www.icebike.org/ effects of ice and snow on cycling]
* [http://www.active.com/cycling/ Cycling @ Active.com]
* [http://www.velonews.com Velonews.com]
* [http://www.kenkifer.com/bikepages The late cycling enthusiast Ken Kifer's bike pages]
* [http://sheldonbrown.com/articles.html Sheldon Brown's bike articles]
* [http://www.ebykr.com EBykr, bicycle artistry]
 
[[Kategorija:Biciklizam| ]]