Bibliografska baza podataka – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: mijenja preusmjerenu kategoriju Knjižničarstvo u Bibliotekarstvo
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
'''Bibliografska baza podataka''' je [[baza podataka]] u kojoj su zapisani bibliografski zapisi. Takve baze uglavnom se odnose na nabrajačku (enumerativnu) [[Bibliografija|bibliografiju]]. Razlikujemo dva tipa bibliografskih baza podataka – prve su isključivo enumerativne i odnose se na sistematske popise građe dostupne nekoj službi ili ustanovi, a druge su zbirke zapisa o aktualnim ili arhivskim publikacijama ili člancima.
 
Prvi tip sastoji se od raznih sustava, od kojih je, možda najbitnije, spomenuti OPAC sustave (Online Public Access Catalog) prisutne u [[knjižnica|knjižnicama]]ma. OPAC sustavi sistematski popisuju građu dostupnu unutar knjižnice, zajedno sa [[signatura|signutarama]], te se sastoje od bibliografske baze i sofisticiranog sustava pretraživanja navedene baze, sukladno bibliografskim standardima.
 
Drugi tip sadrži bibliografski opis obuhvaćenih [[dokument|dokumenata]], različit za različite tipove dokumenata, sažetak rada, te indeksne pojmove u obliku slobodnih ključnih riječi i/ili deskriptora. Po tematici baza podataka može obuhvaćati znanstvenu ili poslovnu literaturu kao i obične vijesti. Takve baze prvenstveno služe za pretraživanje i pronalaženje relevantnih referenci, da bi na tom tragu mogli doći i do originalnih dokumenata referiranih u bazi podataka.
 
== Upotreba bibliografskih baza podataka ==
Red 42:
 
== Izvori ==
* [http://www.hidd.hr/articles/biblio_baze.php Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo]
* [http://www.hidd.hr/articles/bibliometrija.php Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo - bibliometrija]
 
[[Kategorija:Baza podataka]]