Razlike između izmjena na stranici "Društvo književnika Vojvodine"

m/м
promjena kat.
m/м (promjena kat.)
 
[[Međunarodni novosadski književni festival]] osnovan je 2006.na kome se dodeljuje međunarodna nagrada za književnost Novi Sad. Dosadašnji dobitnici su Kristof Mekel, poznati nemački pesnik, Žan Pjer Faj, pesnik, prozni pisac i filozof iz Francuske i Ben Okri, prozni pisac i pesnik iz Nigerije, koji živi u Engleskoj.
 
__SADRŽAJ__
 
== Ciljevi Društva ==
 
Glavni ciljevi Društva književnika Vojvodine:
 
*unapređuje i afirmiše originalno književno i prevodilačko stvaralaštvo;
 
*štiti slobodu književnog stvaralaštva i zalaže se za povoljan materijalni i društveni položaj književnih stvaralaca;
 
*vodi brigu o zaštiti moralnih i materijalnih autorskih prava svojih članova;
 
*zalaže se za kulturnu, nacionalnu, jezičku, versku, etničku toleranciju, toleranciju uverenja i ravnopravnost;
 
*priređuje književne rasprave, skupove i tribine;
*bavi se neprofitnom izdavačkom delatnošću u cilju unapređivanja i popularizacije i širenja književnosti;
 
*sarađuje sa drugim udruženjima književnih stvaralaca, umetničkim i kulturnim udruženjima, organizacijama i institucijama u zemlji i inostranstvu.
 
*[[Julijan Tamaš]]
 
==Nagrade DKVaDKV-a==
 
DKV od 1980. godine dodeljuje godišnje nagrade (za [[Nagrada za životno delo DKV|životno delo]], za knjigu i za prevod godine, kao i nagrade za najbolje knjige na jezicima nacionalnih manjina(na mađarskom, slovačkom, rumunskom i rusinskom), čiji su nosioci bili neki od najznačajnijih književnih stvaralaca Vojvodine. Pisci koji su bitno obeležili svoje vreme i dali doprinos ugledu Društva su, svakako, Boško Petrović, Mladen Leskovac,[[Aleksandar Tišma]],[[Miroslav Antić]], Imre Bori, Ferenc Feher, Radu Flora, Florika Štefan, Paljo Bohuš, Đuro Papharhaji i drugi.
==Nagrade DKVa==
 
DKV od 1980. godine dodeljuje godišnje nagrade (za [[Nagrada za životno delo DKV|životno delo]], za knjigu i za prevod godine, kao i nagrade za najbolje knjige na jezicima nacionalnih manjina(na mađarskom, slovačkom, rumunskom i rusinskom), čiji su nosioci bili neki od najznačajnijih književnih stvaralaca Vojvodine. Pisci koji su bitno obeležili svoje vreme i dali doprinos ugledu Društva su, svakako,Boško Petrović, Mladen Leskovac,[[Aleksandar Tišma]],[[Miroslav Antić]],Imre Bori,Ferenc Feher,Radu Flora,Florika Štefan,Paljo Bohuš, Đuro Papharhaji i drugi.
 
Od osnivanja DKV dodeljuje i [[Brankova nagrada|Brankovu nagradu]] za najbolju prvu pesničku knjigu objavljenu na srpskom jeziku autora do 29 godina, koja je bila jedna od najprestižnijih književnih nagrada za mlade pesnike u Jugoslaviji.Prvi dobitnik ove nagrade 1954. godine bio je [[Vasko Popa]].
*[http://www.dkv.org.rs/ Zvanični sajt Društva književnika Vojvodine]
 
[[category:Udruženja umjetnika]]
[[category:Kultura Vojvodine]]