Banovina Hrvatska – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 5:
 
== Teritorij i granice ==
Banovina je nastala spajanjem dotadašnje [[Savska banovina|Savske]] i [[Primorska banovina|Primorske banovine]], uz dodatak većinski hrvatskih kotareva iz ostalih banovina ([[Brčko]], [[Derventa]], [[Dubrovnik]], [[Fojnica]], [[ Gradačac]], [[Ilok]], [[Šid]] i [[Travnik]] ). Obuhvaćala je površinu od 65.456 km2.
<br />Pri stvaranju nove jedinice primijenjena je mješavina povijesnog (područja Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije s izuzetkom Istočnog [[Srem|Srijema]] i [[Boka Kotorska|Boke Kotorske]]) i etničkog načelo ( hrvatski kotarevi iz BiH ). Do ovakvih se granica došlo nakon teških pregovora, tako da nijedna strana nije do kraja bila zadovoljna. Srpska strana stoga što je niz kotareva sa srpskom većinom ostao unutar banovine, a hrvatska jer nije uključila Zapadnu Bosnu koja se nekada zvala Turska Hrvatska, te [[Baranja|Baranju]] i Sjevernu [[Bačka|Bačku]]. Granice su smatrane privremenima i naglašeno je da će doći do daljnjih promjena u sklopu preuređenja države.
 
== Stanovništvo ==
Red 15:
Za prvog Bana Banovine Hrvatske imenovan je dr. [[Ivan Šubašić]], kojeg je osobno odredio Vladko Maček. Uredbom o Banovini Hrvatskoj bile su određene i njene nadležnosti, među kojima su bili trgovina, industrija, školstvo, poljoprivreda, pravosuđe i socijalna politika. U nadležnosti države ostali su vanjski poslovi, vojska, policija i vanjska trgovina. Ostalo je sporno financiranje nove upravne jedinice, pa je o tome donesena posebna uredba 30.3. 1940. godine. Mnoge od ovih odredbi nisu nikad provedene do kraja, bilo zbog prije svega kratkog postojanja Banovine. Planirano je i raspisivanje izbora za hrvatski sabor, ali to se nije dogodilo uslijed izbijanja [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]].
 
== Novi problemi ==
[[Datoteka:Coat of Arms of the Banate of Croatia.svg|thumb|thumb|150px|'''Grb Banovine Hrvatske''']]
Ovaj historijski dogovor koji je trebao donesti stabilnost Kraljevini Jugoslaviji je na kraju bio potpuno različito interpretiran što je stvorilo nove političke probleme. Dok je s jedne strane u Hrvatskoj bio interpretiran kao prvi korak ka potpuno nezavisnosti Hrvatske <ref>[http://memory.loc.gov/cgi-bin/query/r?frd/cstdy:@field(DOCID+yu0028) Yugoslavia The Sporazum, Tripartitate Pact, and Outbreak of World War II (Library of Congress)]</ref>, [[Bošnjaci]] su počeli zahtjevati neku sličnu autonomiju, a [[Crnogorci]] i [[Slovenci]] federalizaciju države <ref>[http://memory.loc.gov/cgi-bin/query/r?frd/cstdy:@field(DOCID+yu0028) Yugoslavia The Sporazum, Tripartitate Pact, and Outbreak of World War II (Library of Congress)]</ref>. Na te zahtjeve se nisu obazirali niti [[Hrvati]] niti [[Srbi]] pošto su oni imali veće međusobne probleme pošto se u potpunoj suprotnosti s hrvatskim snom o nekoj budućoj samostalnosti u Srbiji pojavio otpor postajanju Banovine Hrvatske. Pisac [[Vladimir Ćorović]] kao predstavnik tih protivnika postojanja banovine je napisao:"Razgraničenje banovine Hrvatske izvođeno je ne na osnovu jednog načela, nego na osnovu svih koji su Hrvatima mogli biti od koristi..." i u nastavku je nazvao vladu i administraciju banovine antisrpkim režimom koji proganja Srbe.
 
== Odluke Simovićeve vlade ==
Red 31:
{{Commonscat|Banovina of Croatia}}
* [http://www.hic.hr/dom/288/dom19.htm Podjela Bosne i borba za cjelovitost]
* [http://www.crohis.com/izvori/banhrv.pdf Izvori za uspostavu Banovine Hrvatske]
* [http://hrcak.srce.hr/file/27968 Odjeci uspostave Banovine Hrvatske u hrvatsko-bunjevačkoj javnosti]
 
[[Kategorija:Povijest Hrvatske]]