Bajaga i instruktori – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
[[Datoteka:Bajagaiinstruktori09.jpg|thumb|300px|Bajaga i instruktori na nastupu uživo]]
'''Bajaga i instruktori''' je [[socijalistička Federativna Republika Jugoslavija|jugoslovenska]] rok grupa. Grupu je osnovao kompozitor, tekstopisac i gitarista [[Momčilo Bajagić Bajaga]] u [[Beograd]]u [[1984]]. i grupa je i dan danas aktivna. Grupa ima bogatu diskografiju i veliki broj hitova koji je smeštaju u sam vrh rok scene bivše Jugoslavije, uz ostale popularne grupe kao što su [[Bijelo dugme]].
 
== Istorija ==
Red 14:
<nowiki><nowiki>Dodaj neformatirani tekst ovdje</nowiki></nowiki>
 
=== 90-te ===
Uprkos narastajućim problemima u bivšoj Jugoslaviji, Bajaga i instruktori su imali vrlo uspešnu deceniju. Grupe je objavila uspešan mini album "''[[Četiri godišnja doba]]''", sa četiri pesme od kojih je svaka bila povezana sa jednim od četiri godišnja doba. Album "''[[Muzika na struju]]''" ([[1993]].) mnogi obožavaoci smatraju poslednjim zaokruženim albumom. Na njoj su se nalazi nekoliko hitova, uključujući naslovnu pesmu "''Muzika na struju''", kao i "''Grad''", "''Jedino to se zove ljubav''", "''Balkan''" i "''Montenegro''". Sledeće godine objavljen je saundtrek za film [[Ni na nebu, ni na zemlji]]. Pored naslovne numere i nekoliko ranije objavljenih pesama, na albumu se našla i pesma "''Moji drugovi''", folkom inspirisan mega-hit koji je izuzetno popularan i u Srbiji i u [[Srbi|srpskoj]] dijaspori.
 
Zatim je sledio album "''Od bižuterije do ćilibara"'' ([[1997]]). Album je na blagajnama prošao osrednje a najviše se pamti po pesmi "''Iza nas"''. Slabiji tehnički kvalitet i naizgled blag, neinspiritivan i skoro depresivni zvuk za mnoge obožavaoce je bio siguran znak opadanja kvaliteta muzike grupe a takođe i Bajagine inspiracije.
 
=== Početak 21. veka i posle ===
Nakon duže pauze, Bajaga i instruktori su objavili studijski album "''[[Zmaj od noćaja]]"'' (2001). Izdanje je naišlo na pomešane kritike. Pesme "''Zmaj od noćaja"'' i "''Ala"'' su imale osrednji uspeh, kao i bonus pesma "''Zvezda"'', u čast [[FK Crvena zvezda]] koja je izdana istovremeno sa albumom. Kasnije je grupa snimila spot za raniji singl "Pesma protiv maleri"''.
 
U svrhu praćenja novih političkih trendova u Srbiji, Bajaga se složio da komponuje saundtrek za film [[Profesionalac]] (2003). Ovo je uključivalo hit pesmu ''"Pada vlada"''. Grupa je objavljuje kompilaciju starijih hitova tematski vezanih za Beograd, nazvanu "''[[Ruža vetrova Beograda]]"''. Kompilacija je sadržavala dve nove pesme: "''Novosti"'' i naslovnu pesmu "''Ruža vetrova Beograda"'', kao i urbani remiks iste pesme. Obe verzije naslovne pesme su imale osrednji uspeh.
Red 26:
Bajaga i instruktori su 2005. objavili novi studijski album nazvan ''"Šou počinje u ponoć"''. Album sadrži devet novih pesama i mešavinu muzičkih žanrova. Potencijalni hitovi uključuju naslovnu pesmu "''Šou počinje u ponoć''", kao i pesme "''Otrov''", "''Padaj kišo, keve ti''" i "''Kap po kap''". Očekuje se da album, u kvalitativnom smislu, bude bolji od albuma "''Zmaj od noćaja''".
 
== Nasledstvo ==
Bajaga i instruktori su jedna od najuspešnijih i najuticajnijih pop grupa u istoriji bivše Jugoslavije i Srbije. Niz albuma i nagrada od polovine do kraja 80-tih simbolizuje zlatno doba jugoslovenskog pop-roka. Album "Sa druge strane jastuka" smatra se jednim od najboljih jugoslovenskih/srpskih pop-rok albuma svih vremena.
 
Red 33:
Momčilo Bajagić Bajaga je vodaće figura grupe. Važi za odličnog tekstopisca i kompozitora, a pisao je pesme i za [[Zdravko Čolić|Zdravka Čolića]].
 
== Kritike ==
Najviše kritika Bajage i instruktora odnosila se na činjenicu da je sam Bajaga glavni pevač grupe. Iako su njegov kompozitorski i pesnički talenat visoko cenjeni, mnogi kritičari su skeptični prema Bajaginim vokalnim sposobnostima ukazujući na njegov monoton, narativni vokalni stil sa ograničenim opsegom. Međutim, čini se da ovaj faktor nije mnogo uticao na kvalitet hitova grupe. Zapravo, mnogi obožavaoci poštuju Bajagin vokalni stil kao jedan od zaštitnih znakova grupe, pošto je on možda najpodesniji da recituje svoje kompleksne i deskriptivne stihove.
 
Red 68:
# [[Daljina, dim i prašina]] - 2012.
 
=== Kompilacije, koncertni albumi i mini-albumi ===
# [[Neka svemir čuje nemir]] (koncertni album/kompilacija) - 1989.
# [[Četiri godišnja doba]] (mini-album) - 1991.
# [[Ruža vetrova Beograda]] (kompilacija) - 2004.
 
=== Muzika iz filmova ===
# Muzika iz filma „Ni na nebu, ni na zemlji“ - 1994.
# Muzika iz filma „Profesionalac“ - 2003