Avatar (film, 2009) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m fixing dead links
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 28:
Avatar je djelo Kameronove producentske kuće ''Lajtstorm entertejnment''. Distribuciju filma radi [[20th Century Fox|FOKS]], a svjetska premijera je bila [[16. 11.|16. novembra]] [[2009|2009.]] <ref>[http://www.imdb.com/title/tt0499549/releaseinfo Datumi prikazivanja Avatara], IMDb</ref>, prikazaće se i u 2-D i 3-D tehnici , kao i u tehnici IMAX 3D u odabranim bioskopima. Ako se izuzmu naučni dokumentarci, a koji su i sami inspirisali Avatar, prvi je igrani film koji je Kameron napravio poslije pauze u iznosu od skoro dvanaest godina i snimanja „[[Titanic (razvrstavanje)|Titanika]]“<ref>[http://hollywoodinsider.ew.com/2009/08/11/james-cameron-avatar-no-titanic/ Džejms Kameron: „Avatar“ nije „Titanik“], Entertejnment nedjeljnik</ref>. Do sada je Avatar, prije same premijere, osvojio dvije nagrade<ref>[http://web.archive.org/20091115095725/www.hollywoodreporter.com/hr/content_display/news/e3i15bf1f059c257060546adc4cb016f775 James Cameron scooping up awards], THR</ref>.
 
Očekuje se da će Avatar označiti pravu revoluciju u filmskoj industriji, prvenstveno na polju tehnike [[Stereoskopija|stereoskopije]], budući da de radi o prvom filmu u kojem je korišćena najsavremenija [[3D|trodimenzionalna]] tehnologije sistemom [[Fuziona kamera|fuzione kamere]]. Na osnovu filma napisan je i roman, te kreirana video-igra. Kameron je imao puno kontrolu nad svim aspektima filma, tako da je na premijeri, u stvari, prikazana konačna, rediteljeva verzija filma. [[Američka filmska asocijacija]] dodelila je filmu oznaku PG-13 (nije preporučivo za mlađe od 13 godina) zbog velikog broja nasilnih i ratni scena, osjetljivog sadržaja, neprimjerenog jezika i nešto pušenja<ref>[http://www.imdb.com/title/tt0499549/ Avatar (2009)], IMDb</ref>.
 
Na svoju premijeru, Avatar je zaradio od prodaje karata preko 15 milijardi dinara, oborivši sve rekorde za jedan originalan film. Film dostiže rekordnu gledanost i ogromnu zaradu, ušavši na listu najprofitabilnijih filmova ikada snimljenih, a prešavši 50 milijardi din. zarade penje se i na vrh liste najuspješnijih filmova prošle godine. Film je stjekao svjetsku slavu i hvalospjeve, posebno ističući kompjuterske efekte, 3D i do sada nedostignuti nevjerovatni efekat realizma. Kritičari su film mahom pohvalili i potvrdili njegov prethodno najavljeni status tehnološke revolucije. Nominovan je za veliki broj nagrada, uključujući i [[Zlatni globus]] i [[Oscar|Oskar]]. Dobitnik je Zlatnog globusa u kategoriji za ''najbolji film'', a njegov stvaralac za ''najboljeg režisera''.