Autorsko pravo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: Automatska zamjena teksta (-[[category: +[[Kategorija:)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 15:
Autorsko pravo i srodna prava ključni su za ljudsko stvaralaštvo, jer pružaju autorima poticaj u obliku priznanja i novčanih naknada, a s druge strane pružaju im određenu sigurnost da se njhova djela mogu distribuirati bez bojazni od neovlaštenog umnožavanja ili piratstva, a ukoliko do toga dođe, osigurana im je određena autorskopravna zaštita.
 
Autorsko pravo karakteristično je za [[evropa|europski]] pravni krug (prvenstveno se razvilo u [[Francuska|francuskom]] pravu). U [[angosaksonsko pravo|anglosaksonskom pravu]] (''common law'') koristi se pojam '''''copyright'''''. Temeljna razlika između autorskog prava i copyrighta je ta, što je prvo utemeljeno na ideji osobnog prava autora kod kojeg postoji veza između autora i njegove tvorevine, dok se copyright ograničava striktno na djelo kao takvo.
 
== Pravni izvori ==
Kao dio [[međunarodno privatno pravo|međunarodnog privatnog prava]], autorsko pravo i srodna prava, sastavnice pravnog područja [[intelektualno vlasništvo|intelektualnog vlasništva]], imaju naglašeno međunarodnopravno obilježje. Međutim, kao dio unutarnjeg prava, svaka [[država]] donosi i vlastite unutarnje propise koje uređuju ovo područje.
 
=== Međunarodne konvencije i ugovori ===
* Bernska konvencija za zaštitu književnih i umjetničkih djela (''Bernska konvencija'')
* Univerzalna konvencija o autorskom pravu prema izvornom tekstu (''Univerzalna konvencija-Ženeva'')
* Univerzalna konvencija o autorskom pravu revidirana u Parizu (''Univerzalna konvencija-Pariz'')
* Konvencija o osnivanju Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (''Konvencija o osnivanju WIPO'')
Red 29:
* Konvencija o zaštiti proizvođača fonograma od neodobrenog umnožavanja njihovih fonograma (''Fonogramska konvencija'')
* Ugovor o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasništva Svjetske trgovinske organizacije (''Sporazum TRIPS '')
* Ugovor o autorskom pravu Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (''WIPO Ugovor o autorskom pravu'')
* Ugovor o izvedbama i fonogramima Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (''WIPO Ugovor o izvedbama i fonogramima'')
 
=== [[Direktiva|Direktive]] [[Evropski parlament|Europskog parlamenta]] i [[Vijeće Evropske unije|Vijeća EU]] ===
* Direktiva Vijeća 91/250/EEC od 14. svibnja 1991.o zakonskoj zaštiti računalnih programa
* Direktiva Vijeća 92/100/EEC od 19. studenoga 1992. koja se odnosi na pravo iznajmljivanja i pravo posudbe te na određena prava srodna autorskom pravu u području intelektualnog vlasništva
Red 76:
Autorom se smatra osoba čije je ime, pseudonim ili znak na uobičajen način označen na primjercima djela dok se ne dokaže suprotno. Ako je više autora sudjelovalo u izradi djela radi se o koautorskom djelu. Ako je tako ostvareno djelo nedjeljiva cjelina, koautorima pripada zajedničko autorsko pravo na stvorenom djelu. Ako dva ili više autora sastave svoja djela radi njihovog zajedničkog korištenja, svaki od autora zadržava autorsko pravo na svojem autorskom djelu.
 
Nositeljem drugih srodnih prava može biti svaka fizička i pravna osoba, osim prava umjetnika izvođača koje, po svojoj naravi, pripada fizičkoj osobi koja izvede djelo iz književnog ili umjetničkog područja ili izražaje folklora.
 
== Sadržaj autorskog prava ==
Autorsko pravo sadrži:
* '''moralna prava autora''' - štite osobne i duhovne veze autora s njegovim djelom,
* '''imovinska prava autora''' - štite imovinske interese autora u pogledu korištenja njegovih djela,
* '''druga prava autora''' - štite ostale interese autora u pogledu njegovog djela.
 
Autorsko pravo ne štiti ideje, znanstvena otkrića, postupke, metode rada i matematičke koncepte, službene tekstove iz područja zakonodavstva, uprave i sudstva (npr. pravne propise, upravne akte, sudske presude), kao i njihove zbirke koje su objavljene radi službenog informiranja javnosti (službena glasila, kao što su [[Narodne novine]] u Hrvatskoj), dnevne novosti i druge vijesti koje imaju karakter obične medijske informacije.
Red 114:
== Ograničenja autorsko pravo ==
Objavljenim autorskim djelom može se koristiti bez autorovog odobrenja ili bez autorovog odobrenja i bez plaćanja naknade, samo u slučajevima kada to zakon izričito dopušta:
# privremene radnje reproduciranja autorskog djela
# reproduciranje autorsko djelo - fizička osoba može reproducirati autorsko djelo na bilo koju podlogu ako to čini za privatno korištenje, kao i reproducirati autorsko djelo u obliku fotokopije i za drugo vlastito korištenje, koje nema izravno ili neizravno komercijalnu svrhu i nije namijenjeno ili pristupačno javnosti. Nije dopušteno reproduciranje cijele knjige osim ako su primjerci te knjige rasprodani najmanje dvije godine, notnih zapisa, elektroničkih baza podataka, kartografskih djela kao ni izgradnja arhitektonskog objekta.
# efemerne snimke - organizacija za radiodifuziju koja ima odobrenje za emitiranje autorskog djela može snimiti to djelo vlastitim sredstvima na nosač zvuka, slike ili teksta za potrebe vlastitog emitiranja
# javni arhivi, javne knjižnice, obrazovne i znanstvene ustanove, ustanove za predškolski odgoj i socijalne (karitativne) ustanove, a koje svoje usluge ne naplaćuju, mogu iz vlastitog primjerka reproducirati autorsko djelo na bilo koju podlogu u najviše jednom primjerku
# korištenje autorskog djela u nastavi ili znanstvenom istraživanju, sudskim i upravnim odlukama, u svrhu informiranja javnosti
# citati - dopušteno je doslovno navođenje ulomaka autorskog djela koje je na zakonit način postalo pristupačno javnosti, radi znanstvenog istraživanja, nastave, kritike, polemike, recenzije, osvrta, u mjeri opravdanoj svrhom koja se želi postići i u skladu s dobrim običajima, time da se mora naznačiti izvor i ime autora
# dopušteno je reproduciranje autorskih djela koja su trajno smještena na ulicama, trgovima, parkovima ili drugim mjestima pristupačnim javnosti te distribuiranje i priopćavanje javnosti takvih reprodukcija.
# dopuštena je prerada autorskog djela u parodiju u mjeri koja je potrebna za njen smisao, kao i karikaturu, a uz navođenje djela koje se prerađuje i njegovog autora
 
== Vremensko ograničenje autorskog prava ==