Razlike između izmjena na stranici "Arapski brojevi"

Dodana 3 bajta ,  prije 6 godina
m/м
robot kozmetičke promjene
m/м (Bot: migracija 1 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q176471 na Wikidati)
m/м (robot kozmetičke promjene)
[[Datoteka:Telephone keypad 20080726.jpg|thumb|250px|Dugmad za unos cifara kod telefona]]
 
'''Arapski brojevi''' je naziv za sledećih deset cifara: 0 (nula), 1 (jedan), 2 (dva), 3 (tri), 4 (četiri), 5 (pet), 6 (šest), 7 (sedam), 8 (osam), 9 (devet). U [[decimalni sistem|brojevnom sistemu s bazom 10]], s tih deset cifara se može predstaviti bilo koji željeni broj.
 
== Nastanak ==
[[Hindusi|Hinduskom]] naučniku [[Abu Mašar]]u ('''abu-Mas’har''', + 886., rodom iz [[Balk]]a u [[Kurasan]]u, a živeo je u [[Bagdad]]u) koji je doneo na [[Al Mensur]]ov dvor astronomsko delo '''Sindhind''' pripisuje se uvođenje hinduske aritmetičke nauke sa njenim numeričkim sistemom (koji se na arapskom zove '''Hindi'''), kao i uvođenje oznake za nulu. '''G. Coedès''' -u ''Bulletin School of Oriental Studies'', vol. VI (1931), str. 323—8, beleži pojavu arapskih brojeva i nule rano u sedmom veku u [[Indokina|Indokini]] mnogo pre njihove pojave u pravoj Indiji. I '''zero''' (nula), koja je došla u engleski iz nekog talijanskog oblika, i '''cipher''' (nula), koja se pojavila u engleskom oko 200 godina ranije, dolaze od ar. '''sifr'''. To je prevod [[sanskrit]]ske reči koja znači prazan. Prema jednom sirijskom izvoru koji citira '''F. Nau''' u ''Joyrnal asiatique'', ser. 10, viol. XVI (1910), str. 225. i d., brojevi su bili poznati nekom Sirijcu u manastiru u Kinasrinu god. 662.
 
Međutim, arapski matematičari i astronomi su bili spori u prihvatanju ovog ingenioznog hinduskog pronalaska. Još u jedanaestom veku nalazimo '''abu-Bakra Myhammada al-Karajija''' (nepravilno Karkhi, (+ između 1019. i 1029) da piše u svom delu ''al-Kâfi fi al-Hisàb'' (dovoljna količina u aritmetici) sve brojke slovima. Drugi, povodeći se za starom semitskom i grčkom praksom, upotrebljavali su slova alfabeta '''hisab al-jymmal'''. '''Ahmad al-Nasawi''' iz Nase u [[Kurasan]]u, (+ ca. 1040), čije delo ''al-Myqnifi al-Hisâb al-Hindi'' (dokazivač hinduskog računanja) objašnjava delenje razlomaka i vađenje kvadratnog i kubnog korena skoro na najsavremeniji način, upotrebljavao je indijske brojeve, kao što je pre njega učinio Muhamed Al Horezmi.
 
== Vidi još ==
* [[Račun]]
{{Commonscat|Arabic numerals}}