Andrija II. – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 29 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q271104 na Wikidati
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 3:
'''Andrija II.''' (1177. - 12.9.1235.) je bio hrvatsko-ugarski kralj koji je vladao između [[1205]]. i [[1235]]. godine.
 
== Prilike uoči stupanja na vlast ==
Andrija II. je bio mlađi sin kralja [[Bela III.|Bele III.]] i antiohijske latinske kneginje Ane Chatillon.
 
Red 15:
papi da će se uputiti na križarsku vojnu, a s pripremama je otpočeo [[1201]]. godine. Andriju je odredio za regenta za svog odsustva, no morao je odustati zbog rata protiv Srbije.
 
Andrija se [[1203]]. godine vjenčao s Gertrudom, kćerkom vojvode Berchtolda od Andechs-Merana. Iste godine se po treći put pobunio protiv Emerikove vlasti, ali je poražen i zatočen u Knegincu. Emerik je [[1199]]. godine dobio sina Ladislava, kojem je želio obezbjediti vlast, pa ga je [[1204]]. krunio za hrvatskog i ugarskog kralja. Bojao se da mu Andrija ne preotme vlast. Pred smrt se pomirio s bratom koji je sada ponovno obećao vjernost bratu pa je imenovan ga skrbnikom Emerikovog mladog sina. Praktički odmah nakon kraljeve smrti 1204. godine Andrija ponovno krši svoju rječ i vrši puč tako da kraljica udovica bježi s kraljem [[Ladislav III.|Ladislavom III.]] u Austriju. No mali kralj je umro "na vreme" posle samo osam meseci izbjeglištva, pa je Andrija i službeno postao kralj.
 
== Vladavina Andrije II. ==
Dolaskom Andrije na prijestolje okončani su sukobi unutar dinastije, za kojih su ojačali svjetovni i duhovni velikaši, a oslabila kraljeva vlast i ugled. Kraljeva supruga takvo je stanje još dodatno pogoršala. Sam kralj je bio nestalan, neodlučan i rasipan, pa je loše
Red 26:
buna. Kralj Koloman je svrgnut i zatočen, a pušten je tek nakon dvije godine tamnovanja.
 
== Križarski pohod kralja Andrije II. ==
Andrija je još ocu [[Bela III.|Beli III.]] obećao da će poći u križarski rat, ali to nije učinio. Sada je pomislio da su svi problemi Božja kazna. Andrija je krenuo u križarski pohod, u kojem su mu se pridružili Babonići i drugi plemići. Kako nije imao novca za prijevoz, odrekao se u korist [[Mletačka Republika|Mletačke Republike]] prava na [[Zadar]]. Kralj nije ništa znatno postigao, pa se vratio s više [[relikvije|relikvija]].
 
Red 46:
}}
 
= Izvori =
 
Ferdo Šišić: Pregled povijesti hrvatskog naroda I dio, Marjan tisak 2004