Alfa Romeo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene 93.87.213.42 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Legobot
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 19:
Prvobitna firma koja je kasnijim preuzimanjem transformisana, se zvala SAID (Società Anonima Italiana Darracq). Osnovana je 1906-te godine od strane francuskog državljanina pod imenom `Alexandre Darracq` i grupe italijanskih investitora. Obzirom na slabe rezultate prodaje, krajem 1909. se osniva nova firma pod nazivom A.L.F.A ((Anonima Lombarda Fabbrica Automobili). Prvi model, 24hp je ugledao svetlost dana 1910-te godine, dizajniran od strane Đuzepe Merosija odmah počinje svoju "trkačku karijeru" na trci Targa Florio. 1915-te godine, firmu preuzima Nikola Romeo koji preusmerava proizvodni program fabrike za potrebe vojske. 1920-te, ime kompanije se menja u Alfa Romeo, te pod novim imenom izbacuje i novi model automobila; Torpedo 20-30HP.
 
== Istorija ==
=== Osnivanje i rane godine ===
[[Datoteka:Alfa Romeo1906.jpg|thumb|upright| 1908. Darak 8/10 HP proizveden u okviru Alfa Romeo predhodnika, Darak Italija]]
Kompanija koja je transformisana u Alfa Romeo je osnovana pod imenom "Soćieta Anonima Italiana Darak" ([[italijanski]]: Società Anonima Italiana Darracq (SAID) 1906-te godine od strane francuske automobilske kuće koja je bila u vlasništvu Aleksandr Daraka (Alexandre Darracq) te i uz podršku italijanskih investitora. Jedan od njih, Kavaliere Ugo Stela, aristokrata iz Milana, je proglašen za predsednika SAID-a 1909. Početna lokacija firme je bila u Napulju, ali čak i pre nego što je planiranog konstruisanja fabrike počelo, Darak odlučuje krajem 1906. da je Milano ipak bolja pozicija za fabriku te je prema tome zauzeta lokacija u predgrađu Milana, Portelo ([[italijanski]]:Portello) gde se podiže nova fabrika na 6.700 kvadratnih metara. Krajem 1909 godine, zaključujući da se italijanski "Darak" slabo prodaje, Stela zajedno sa italijanskim investitorima osniva novu kompaniju pod nazivom A.L.F.A. ([[italijanski]]:Anonima Lombarda Fabbrica Automobili), koja je u samom početku i dalje bila u partnerstvu Darakom. Prvi ne-Darak automobil proizveden u pogonima fabrike je lansiran 1910 i zvao se 24 HP. Automobil je dizajnirao Đuzepe Merosi, koji je unajmljen 1909. radi dizajniranja novih automobila koji bi bili odgovarajući za italijansko tržište. Merosi nastavlja i dalje da radi za kompaniju, dizajnirajući nove serije A.L.F.A. automobila, sa još snažnijim motorima (40-60 HP). A.L.F.A. ubrzo počinje da učestvuje u automobilskim trkama. 1911-te godine, vozači Frankini i Ronconi se takmiče u auto trci Targa Florio, vozeći dva modela 24 HP. 1914. A.L.F.A. dizajnira i proizvodi unapređeni automobil za trku Velika Nagrada, pod radnim nazivom GP1914 koji je sadržao četvorocilindrični motor, dve bregaste osovine, četiri ventila po cilindru i dvostruko paljenje. Na žalost, početak Prvog Svetskog rata obustavlja proizvodnju automobila u kompaniji A.L.F.A. naredne tri godine.
Red 34:
{{cquote|Kada vidim Alfa Romeo kako prolazi, dodirnem moj šešir.|200|50|[[Henri Ford]] iz razgovora sa Ugo Gobatom 1939}}
 
== Dizajn i tehnologija ==
=== Tehnološki razvoj ===
===Dizajn karoserije===
=== Grb ===
Znak krsta i zmije koji ponosno krasi automobile ovog proizvođača, zapravo predstavlja grb grada Milana, u kome je kompanija osnovana. Amblem je podeljen vertikalno na dve polovine, sa krstom na levoj i zmijom na desnoj strani. Ovo su bili simboli na zastavama dve vladajuće milanske porodice u 11. veku koje su njihove vojske nosile u Krstaškim ratovima. Crveni krst Svetog Đorđa na beloj podlozi simbolizuje herojsko držanje Đovanija da Roa, koji je tokom bitaka za oslobođenje Svete Zemlje i njen povratak hrišćanstvu, prvi postavio krst na zidine Jerusalima. Drugi deo amblema predstavlja grb plemića Otonija Viskontija. Pobedivši saracenskog protivnika u dvoboju tokom prvog krstaškog rata, Viskonti preuzima znak zmije koja proždire čoveka sa štita svog protivnika, i stavlja ga u svoj porodični [[grb]].
 
Red 76:
{{Commonscat|Alfa Romeo}}
* [http://www.alfaromeo.com/ Alfa Romeo - matična adresa]
* [http://vodcast.alfaromeo.it/ Alfa Romeo Vodkast - zvanični video kanal]
* [http://www.alfaromeopress.com/index.php?lng=2 Alfa Romeo informacije za novinare]
* [http://www.alfaromeoart.com/ Alfa Romeo zvanični sajt za umetnost]
* [http://www.socialnetwall.alfaromeo.com Alfa Romeo zvanična društvena mreža]
* [http://www.arcs.org.rs Alfa Romeo klub Srbija]
* [http://www.alfistisrbije.rs Alfisti Srbije]
 
[[Kategorija:Alfa Romeo|*]]